Чешма и площад на името на митрополит Калиник в Мъглиж (СНИМКИ) 

8800
Чешма и площад на името на митрополит Калиник в Мъглиж (СНИМКИ) 
Снимка: Старозагорска митрополия

Чешма и площад на името на митрополит Калиник откриха в родния му град Мъглиж, които бяха осветени лично от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. 

Вчера владиката отслужи света Божествена Златоустова литургия в мъглижкия храм “Св. Димитър”, а по време на службата миряните се поклониха пред частица от мощите на Св. Димитрий, донесени от игумена на Шипченския манастир йеромонах Панкратий.

Идеята за обособяването на площадното пространство е на Старозагорска Света митрополия, “Арсенал” АД и Община Мъглиж. Припомняме, че за 50-годишнината от обявяването на Мъглиж за град митрополит Калиник беше удостоен посмъртно със званието “Почетен гражданин”.

Калиник Врачански е роден като Димитър Райчев Александров на 12 март 1931 г. в Мъглиж. Завършва основното си образование през 1947 г. и е приет в Пловдивската духовна семинария. През 1956-а завършва и Духовната академия „Свети Климент Охридски“ в София. Замонашва се на 6 юни 1960 г. под името Калиник, а малко по-късно е ръкоположен за йеродякон. През 1962-ра е ръкоположен за йеромонах и до 1970 г. е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия. През 1977-а става игумен на Рилския манастир,а през декември 1971 г. е ръкоположен в епископски сан с титлата велички. От 10 ноември 1974 г. е утвърден за врачански митрополит. Член е на Светия Синод на Българската православна църква и е почетен гражданин на Враца от 2004 г.

През 1992 г. митрополит Калиник Врачански заедно с митрополитите Пимен Неврокопски, Панкратий Старозагорски, Стефан Великотърновски и Софроний Доростолски и Червенски подписва заявление, с което се поддържа решението на Дирекцията за вероизповеданията за нелегитимност на избора на патриарх Максим Български през 1971 г. и започват процедура по избора на нов патриарх. За временен наместник-председател на Светия Синод избират Пимен, с което фактически се създава т.нар. Алтернативен синод, в който влизат пет от тринадесетте митрополити на църквата. На 22 юли 1992 г. Светият Синод го лишава от сан за разколничество и извършване на незаконно ръкополагане заедно с другите разколнически архиереите. През октомври 1998-а Всеправославният събор в София приема разкаянието на Калиник и го възстановява като врачански митрополит.

Умира на 26 декември 2016 г. в София. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора