Дистанционното обучение в малко градче от Старозагорско

15881
Дистанционното обучение в малко градче от Старозагорско
Снимка: Личен архив Венина Цонкова

В условията на пандемия българското образование премина в електронна среда на обучение. И ако за учениците и учителите от големите градове, в които поне 90 на сто от тях имат интернет връзка, настолен компютър или лаптоп в къщи, за малките градчета не е така. Те трябва да се справят и с обучението на деца от уязвими групи, една част от които нямат умни устройства и интернет. 

Борейки се като родител на три ученички с контрола на онлайн обучението им и виждайки проблемите, с които се сблъскваме деца, учители и родители, реших да разбера как е в малкия град. Обадих се на Венина Цонкова, директор на Основно училище (ОУ) "Св. св. Кирил и Методий" в град Николаево. Причината да избера нея е, че се познаваме от Руската гимназията (днес Средно училище "Максим Горки") и едва ли би скрила трудности, с които се сблъскват. 

От 16 март, когато стартира обучението в електронна среда, екипът на училището е положил всички възможни усилия, за да може всички ученици да продължат с уроците, макар и от разстояние. 

"Използваме различни начини и подходи, за да включим в обучението от разстояние всички наши ученици, чийто брой никак не е малък - 387, от които почти 90% са ученици от уязвими групи", споделя Венина.

В училището има няколко групи за занимания по интереси, които са свързани с информационните и комуникационните технологии, обяснява тя. Четири групи „Дигитални звук и картина”, една „Компютърът - мой приятел” и една по проект ”Образование за утрешния ден”. Когато тече нормален учебен процес, в тях почти никога няма отсъстващи ученици. За третата седмица на онлайн обучение заниманията на децата в тези групи се оказали изключително полезни, защото учениците приложили на практика наученото.

"При създаването на организация за стартиране на дистанционното обучение предложихме на учениците си и техните родители няколко варианта за обучение от разстояние. Съобразихме се с възможностите им, със средата, в която живеят, и най-вече с наличието или липсата на електронно устройство и интернет свързаност", разказва директорът на основното училище в Николаево.

Първата седмица дистанционното обучение се осъществява в затворени групи на класовете - от първи до седми клас, във Facebook. В тях учителите и учениците осъществяват учебния процес от разстояние. Втората седмица започват да работят и с образователната платформа Google Classroom. Педагозите й казват, че с част от учениците ефективно се провежда синхронно и асинхронно обучение, а за някои от тях дистанционната форма на обучение е по-интересна и дава по-добри резултати. Родители пък споделили, че в този период децата им са много по-отговорни и изпълняват стриктно поставените от учителите задачи.

"Работим и по създаване на училищен домейн и предоставяне на индивидуални акаунти на всички учители и ученици. В него всеки ще има достъп до облачно пространство, в което ще може свободно да ползва и да споделя различни образователни ресурси. Това обаче означава, че няма да има проблем с дистанционното обучение на учениците, обезпечени с устройства и интернет свързаност. Проблемът е с онази част от тях, а тя не е малка, за които учителите по различните предмети всеки ден подготвят работни листи, които изпращат на училищната електронна поща", обяснява Венина. 

Разпечатаните на хартия материали всеки ден се разнасят по домовете на учениците от Али Ахмедов - образователен медиатор, и от Елена Василева, която е образователен медиатор по проект "Подкрепа за успех". Това, разбира се, се извършва при строго спазване на всички предпазни мерки. От тази седмица към медиаторите се е присъединила и Мариана Цонева, помощник на учителя. 

Учител: Ситуацията е нова, а времето за реакция малко

Не само за дванадесетокласниците, но и за всички родители, учители и ученици ситуацията е нова, а времето за реакция малко. Това каза з...

Директорът Венина Цонкова и заместник-директорът по учебната дейност Николина Петрова също са част от осъществяването на обучението на децата без умни устройства и интернет - те следят и отварят училищния имейл, разпечатват и комплектоват материалите, които трябва да достигнат до учениците, но и съдействат в някои дни за раздаването им в ромския квартал "Възраждане". 

Работата с деца от уязвими групи е трудна. Допълнително усложнение е, че много малка част от родителите подкрепят децата си в образователния процес. Липсата на образование на майките и бащите е още едно препятствие - невъзможно е да помагат на децата си при подготовката на уроците и на поставените от учителите задачи в къщи. 

"Трудно е, но ние сме бойци и ще се справим! Няма да позволим на създалата се ситуация да ни попречи да показваме на нашите ученици верния път към успеха. Огромно благодаря на моите всеотдайни колеги, които за сетен път доказаха колко са отговорни, подчинявайки работата си не само на преподаване на учебното съдържание от разстояние, но и на това, че е важно в моменти като този да бъдем добри и да посрещаме всякакви предизвикателства заедно!", уверява ме Венина Цонкова. Тя е сигурна, че образователната система се справя с това ново предизвикателство, че дистанционното обучение е успешно и, че учителите, следвайки организационните решения и препоръки на Министерството на образованието и науката и на Регионалното управление на образованието в Стара Загора, ще направят тази форма на обучение още по-пълноценна.

Национална електронна библиотека на учителите ще подпомага дистанционното обучение

Национална електронна библиотека на учителите създаде Министерството на образованието и науката, съобщиха от ведомството. Хранилището н...

"Ще бъдем заедно в образователното дело - заедно за нашите ученици! Бъдете здрави, колеги, защото от нашия труд ДНЕС зависи успехът на децата ни УТРЕ!", казва Венина Цонкова. 

Вярвам й, защото винаги е била упорита в следването на целите си и съм сигурна в уменията й да мотивира хората около себе си. Доказателство е и фактът, че 52% от учениците на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" вече трета седмица са част от дистанционното обучение, а останалите 48 на сто получават всеки ден учебните си материали на хартия благодарение на всеотдайността на учителите, които споделят, че децата са се научили на ред и дисциплини в тази сложна за всички ситуация и на следващия ден всички предават изпълнените си задачи за самостоятелна работа обратно. 

Доказателство са и добрите новини по време на пандемия. Ученичките Доника Георгиева от 5-и а клас и Стефания Илиева от 7-и б клас са получили специални награди от Националния конкурс за весела детска рисунка "Малките нашенци", организиран от Фондация "Чудомир" и подпомаган от община Казанлък, Министерство на културата и Министерство на образованието и науката. Под ръководството на Недялка Русанова, учител по изобразително изкуство в основното училище в Николаево участват в конкурса за девети път, а наградите носят удовлетворение за цялото училище. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За първи път в Стара Загора нови инициативи и съмишленици търсят ученици

Експертно разгледаха новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения в Стара Загора

Наравно завърши надбягването между кон и човек в село до Стара Загора

Близо 800 участници събра фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Община Стара Загора отново се включва в кампанията „Часът на Земята“

Кметът на Стара Загора поздрави славния футболист и треньор Иван Вутов по повод 80-годишния му юбилей

Общинско предприятие ще стопанисва културните бази и ще организира фестивали в Стара Загора

120 дръвчета бяха засадени в парк в Стара Загора

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

Върнаха новоизлюпено белоглаво лешоядче на родителите му (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора