Габриела Георгиева - между Космоса, рисуването и музиката 

4765
Габриела Георгиева - между Космоса, рисуването и музиката 
Снимка: Личен архив Габриела Георгиева

С втора награда в направлението "Идеи за научни и технически експерименти" от XXI национален конкурс „Космосът - настояще и бъдеще на човечеството“ се завърна старозагорската ученичка Габриела Георгиева. Тя е осмокласничка в профил "Математика и информатика", в Профилираната природо-математическа гимназия "Гео Милев".

В конкурса, който се организира от Фондация „Еврика“, Габи попада чрез ръководителката си Надя Кискинова, която води клуба по астрономия за любители в Националната астрономическа обсерватория с планетариум "Юрий Гагарин" в Стара Загора. От Града на липите в конкурса имало още един участник, който също е награден, но в друга категория.

За конкурса 14-годишното момиче разработва доклад "Слънцето и слънчевите цикли". Споделя, че интересът й към Космоса и всичко, свързано с него, е още от трети клас. "Когато завърших 4-ти клас започнах да ходя при г-жа Кискинова в обсерваторията", обяснява Габи. Питам я как са реагирали съучениците и учителите на успеха й с тази награда, а тя ми обяснява, че в сегашното училище дори не знаят за участието й. Защото когато се включила в конкурса, била в 7-и клас и… "след това бях кандидат-гимназист".

Иначе учебните предмети, които доставят удоволствие на изключително скромната Габи са информатиката и изобразителното изкуство. Освен астрономията има и други хобита - "да рисувам различни неща и да композирам собствена музика".да рисувам различни неща и да композирам собствена музика".

Все още не е решила към каква професия да се ориентира и какво да учи след гимназията. Разнородните й интереси обаче ще я изправят пред труден избор. За астрономията ми казва: "Да, защо не, но имам интерес към изкуствата и информационните технологии и за професия, свързана с Космоса, не мога да кажа все още." Но уточнява, че пак би участвала в националния конкурс "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството".

Като всеки тийнейджър Габриела обича музика, а любимите й стилове музика са електро и прогресивен хаус. Диджей Мартин Гарикс пък е любимият й изпълнител. 

Националният конкурс „Космосът - настояще и бъдеще на човечеството“ на Фондация „Еврика“ е ежегоден и се провежда под патронажа на Георги Иванов, първия български космонавт. Той е включен в Националния календарен план за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката и се подкрепя от българските учени, работещи в областта на изследването и усвояването на Космоса. В 21-вото му издание тази година участваха 1316 ученици от 8 до 18 години с 1296 проекти в пет тематични направления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com