X
 
 

Хиляди се събират за XIV събор „Богородична стъпка“ на Старозагорските бани

2256 0
Хиляди се събират за XIV събор „Богородична стъпка“ на Старозагорските бани
Снимка: Община Стара Загора
Над 4000 участници - любители на българския бит и култура се събират на 24 и 25 август на Старозагорските бани за XIV Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. 

Програмата започва в 9 часа на 24 август, а от 11 часа е официалното откриване. Участниците ще се представят на две сцени в парка на курорта през целия ден. Гала концертът на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ - Пловдив, и Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ - Стара Загора е от 19 часа. В 21 часа ще започне демонстрацията на нестинарски танц. В неделя от 9 часа продължават изявите на участниците на двете сцени, а в 16 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

Журито, което ще оценява изпълнителите, е в състав: академик Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров, доц. д-р Веселка Тончева, доц. д-р Валентина Райчева, Христо Иванов и Ангел Чакъров. Ще бъдат връчени плакети за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура, а най-добрите колективи или индивидуални изпълнители ще бъдат отличени с Наградата на кмета на община Стара Загора, Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“ и Наградата на Младежкото тракийско дружество.  

В съпътстващата програма на събора ще има детски творчески работилници „Съхранено с любов - сътворено с талант“, в къта за приложни изкуства те ще могат да изработят дървени лъжици, стомни, както и да обличат и рисуват бутилка. Ще могат да се забавляват и с разучаването на игрите „Пускам, пускам кърпа“, „Криеница“, „Сляпа баба“ и др. В Селския двор ще покажат живата традиция „Добра среща“, самодейни състави ще  посрещат гости на раздумки с билков чай и ръжено кафе, ще има демонстрация на традиционни тракийски гозби и на автентични народни носии.

В изложбата „Свещените места на България“ на доц. Алексей Стоев и проф. Пенка Стоева ще бъде представена Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, в „Хубост българска“ - фотографии на Елена Тилова. В "Хоро на мегдана" оркестри и танцови школи ще покажат фолклорни танци от всички краища на страната. В традиционната Улица на занаятите майстори ще предлагат стоката си, а за желаещите да посетят природния феномен „Богородична стъпка“ организаторите осигуряват безплатен превоз, тръгващ от центъра на Старозагорските бани. 

Организатори на събора са община Стара Загора, Съюзът на Тракийските дружества в  България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ - Стара Загора, кметството на Старозагорските минерални бани, Обществото за фолклор и Народно читалище „Христо Ботев 1952“ - Старозагорски бани.

Във връзка с провеждането на събора „Богородична стъпка“ община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града, че на 24 и 25 август за осигуряването на максимална безопасност и комфорт на всички присъстващи на събитието автобусите до с. Старозагорски бани и околните села  ще се движат само по околовръстния път на курорта - през хотелската част. Автобусите, обслужващи линии с номера 9, 91 и 92 ще спират на спирки: „Армира“ - „Мини Марица-изток“ - „Старозагорски бани-поща“ - „Старозагорски бани-обсерватория“ и ще обръщат на разклона за село Сулица. 

В събота, 24 август, ще има осигурен допълнителен курс с час на тръгване 22 часа от Старозагорски бани – център, който ще мине и през обиколния маршрут. Участниците и гостите на празника могат да ползват действащите автобусни линии до с. Старозагорски бани, съгласно утвърдените  маршрутни разписания. Разписанието на линиите за двата дни тук

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално