"Нонумент" - пърформанс на Чинията на Бузлуджа 

4602
"Нонумент" - пърформанс на Чинията на Бузлуджа 
Снимка: Фейсбук

Артистично приключение с представление на група ЛИГНА (Германия), Стефан А. Щерев и с музиката на Емилиян Гацов - Елби, организират от 24-ото Габровско биенале на хумора и сатирата на 14 септември от 14 часа. Пред Чинията на връх Бузлуджа публиката ще може да участва в пърформънс под формата на пиеса за слушане, докато се разхожда около социалистическия монумент. Участниците ще преживяват архитектурата му и ще станат свидетели на сцени от историята му и ще получават инструкции за изпълнение на обичайни ежедневни жестове. Събитието ще се доближи с дискретността си до протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 и на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 г. Единственото, което желаещите да се включат в това приключение е да си носят смартфони и слушалки. Организаторите предвиждат организиран транспорт от Габрово, Казанлък и Велико Търново. До паркинга под Чинията ще може да се стигне и със собствен транспорт. 

Ден преди пърформанса в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще се открие изложбата "Нонументи", в която са представени нонументи - монументи, които в резултат на идеологически промени са загубили или променили стойността си на символи. При създаването си те са били места за възхвала и памет, но по-късно биват забравени и оставени на влиянието на времето и сега напомнят за непостигнати утопии, принуда и съучастие. Изложбата представя примери от Централна и Източна Европа от платформата Nonument.org, и обръща специално внимание на паметника на връх Бузлуджа. На нея ще могат да бъдат видени документални материали, фотографии и филми от проектирането, планирането, строежа, функционирането, затварянето, разграбването и разрухата на монумента, както и карикатури и вицове с познати метафори и скорошни исторически събития.

Изложбата "Нонументи" ще остане в музея до края на януари 2020-а, а биеналето може да се разгледа до края на септември. За габровските участници в пърформанса на Бузлуджа организаторите предлагат тур в биеналето от 10:30 часа, в който ще ги води Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата. 

Проектът "Нонумент" се реализира с подкрепата на Програма „Творческа Европа” на Европейската комисия, Национален фонд „Култура” и със съдействието на Областна управа Стара Загора.

Решението за създаването на Дома на Българската комунистическа партия е от 1971-ва, строежът му започва през 1974 г. и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лева. В изграждането му участват тогавашните Строителни войски и доброволци бригадири, организирани от комсомола. Ръководител на обекта е командирът на старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев. Открит е през на 1981-ва лично от тогавашния партиен и държавен лидер Тодор Живков. 

Архитектурният проект е на колектив под ръководството на арх. Георги Стоилов, конструкциите са дело на колектив, ръководен от проф. инж. Добромир Коларов. В художественото му оформление участват над 60 творци, които работят година и половина. 

Оставена на атмосферните влияния сградата започва да се руши, но е притегателен център за фотографи от страната и чужбина. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора