Петгодишният Стаско се нуждае от нашата помощ - в Старозагорско се обединиха за каузата

6389
Петгодишният Стаско се нуждае от нашата помощ - в Старозагорско се обединиха за каузата
Снимка: Ивайло Илиев

Общо 5357.30 лева бяха събрани по време на благотворителни събития в старозагорския град Павел баня, организирани в подкрепа на 5-годишния Станислав Дончев. На площада в курортния град се събраха стотици жители и гости, които през целия ден бяха обединени под мотото "Заедно за Стаско“. Инициативата е организирана от група активни младежи от Павел баня.

Именно в този регион общественото внимание от седмици е насочено изцяло към историята на малкото дете. Станислав е на 5 години, но вече е преживял много – едва на 1 година и 6 месеца той и неговите родители чуват диагнозата, която променя живота им - детска церебрална парализа. Наскоро семейството на Ваня и Дончо Дончеви получава предложение детето им да се подложи на операция в турския град Истанбул, където да му бъде поставен ботокс в десния крак, а впоследствие да бъде изработена и специална шина. Необходимите за целта средства са непосилни за фамилията – лечението има своята висока цена от 40 000 лева. (*Как да дарите - може да видите в края на този материал)

Тази новина предизвика съпричастността на хиляди хора от обикновени доброжелатели през местни бизнесмени и големи фирми до популярни имена, които даряват средства, разпродават стоки и организират благотворителни търгове, поставят кутии за събиране на дарения в стотици обекти и още много. Именно по този повод вчера се проведоха редица инициативи, които също допринесоха за достигането на крайната цел.

Денят започна с футболен турнир на новата площадка в градския парк, където участие взеха близо 90 младежи, разпределени в десет отбора. Всички те бяха поставени в специална схема на игра тип елиминация, а началото на всяка една от кратките 30-минутни срещи даваше самият Стаско, подкрепян с бурни аплодисменти. Символичен победител в надпреварата стана отбора на "Приключенците", надвивайки на финала този на "Братан Турия". Участие взеха както местни, така и жители на околни населени места.

По време на турнира в близост бе разположен кът за отдих, където имаше поставени  кутии за събиране на средства за Станислав. Събраната сума там възлиза на 1188.10 лв.

По-късно в обедните часове стартираха и два благотворителни базара – единият за разпродажба на стоки, дрехи и домашни потреби, и вторият - за разпродажба на кулинарни творби. В тях се включиха голяма част от активните майки в града, които подкрепиха своята приятелка в нужда – Ваня Дончева, родител на Стаско. Те донесоха както свои вещи и стоки, така и отделиха време, за да приготвят вкусни питки, кексове, торти, соленки и още много интересни творения, които предизвикаха широк интерес сред жителите и особено сред гостите на Павел баня. Събраната сума от кутиите на базарите е точно 4169.20 лв.

През това време в кампанията за Станислав със своя репетиция на открито се включиха и танцьорите от представителната група на местния Фолклорен танцов ансамбъл "Детелини". На „Лятната сцена“ на площад „Освобождение“ те представиха част от репертоара си, а на финала извиха и кръшно хоро в компанията на присъстващите. Ръководството на ансамбъла пожела сили и дух на семейство Дончеви, като заяви, че и занапред ще подкрепя кампанията.

Късно снощи представители от инициативната група обявиха, че общата събрана сума в размер на над 5300 лева ще бъде детайлно описана и преведена по сметката на Ваня и Дончо Дончеви. Самите родители на Стаско през целия ден не спираха да изразяват своите дълбоки благодарности на всеки един доброжелател, който уважи мероприятията, и често не скриваха своите искрени емоции и сълзи. Със събраните вчера средства общата натрупана сума вече приближава 30 000 лева.

Освен тези събития идната сряда от 17:30 часа на площад „Севтополис“ в град Казанлък фолклорни музиканти от града на розите и региона също се събират в помощ на малчугана. Те ще свирят на центъра обединени с една мисия, а около тях ще бъдат поставени и няколко кутии за набиране на средства.

ДАННИ ЗА ДАРЕНИЕ:

УниКредит Булбанк

BG73UNCR70001524563567

BIC: UNCRBGSF

Ваня Георгиева Дончева

PayPal: bybyily@gmail.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com