X
 
 

Почти 1/4 от хората в Старозагорско живеят в лишения и бедност

1597 2
photo of Почти 1/4 от хората в Старозагорско живеят в лишения и бедност
Снимка: iStock/Guliver
23,8% от населението на Старозагорска област са живели под прага на бедност от 403,25 лева средно месечно на лице от домакинство през 2018 г., показват данни на Териториално статистическо бюро "Югоизток".

В сравнение с предходната 2017-а, когато линията на бедност е 392,3 лева, се наблюдава нарастване със 7 лева, а относителният дял на бедните е нараснал с 0,2 на сто - от 23,6 на 23,8 процента. Статистическите данни показват, че без системата за социална защита не може да има има редуциране на бедността.

ЕК: Бедността и неравенството са основните проблеми на България

Бедността, социалното изключване и неравенството между доходите в страната ни все още са сред най-големите в ЕС. Това показва новият до...

Ако в доходите на домакинствата се включат само пенсиите, но не и останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), бедността нараства с почти 7% - от 23,8 до 30,5 на сто. Ако се изключат и пенсиите, под линията на бедност остават 44,1%, което представлява ръст от 20,3 процентни пункта.

Област Стара Загора е сред трите области с най-висока линия на бедност за 2018 г. Най-висока е в област София (столица) - 513 лева, следвана от областите Стара Загора - 403, и Варна - 383 лeвa.

С най-ниска линия на бедност в страната са областите Пазарджик и Монтана - съответно 239 и 240 лева. В Монтана и Велико Търново е най-висок относителният дял на бедните като част от населението - 26,2 на сто, а най-нисък е в област Перник - 11,2 на сто.

39% от хората в Старозагорско са посочили, че доходите им ги принуждават да се ограничават в консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден. 30,6 на сто не могат винаги да плащат разходите си, свързани с жилището.

НСИ: 22% от българите живеят под прага на бедност

През 2018 г. линията на бедност общо за страната e 351.11 лв. средномесечно на човек от домакинство. При този размер на линията под пра...

Неочаквани разходи като неотложен ремонт или подмяна на битов уред са проблем за 30,4%, а 30,9% си налагат ограничения при отоплението на жилището. Според статистиката през 2018 г. 19 на сто са живели в материални лишения (налагали са си ограничения по 4 от 9 показателя), а 18 600 души или 34% от населението на област Стара Загора са били в риск от бедност и социално изключване.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Нормално е най-богатите и развити градове-София, Варна и Стара Загора да са с най-високите линии на бедност. Извън областните центрове малките населени места в областта са относително бедни.
  • Заслуга е на ГЕРБ 1 Заслуга е на ГЕРБ преди 4 месеца Профил на трол?
    „Аз съм прост и вие сте прости, затова ме избирате!” – цитат на Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ. "Не е луд който яде баницата а който му е дава" !
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...

Последно в Актуално