Прокурор от Казанлък се изправя пред съда за натиск над свои колеги

2093
Прокурор от Казанлък се изправя пред съда за натиск над свои колеги
Снимка: БГНЕС

Прокурорът Кръстин Кацаров от Казанлък ще бъде съден за оказван натиск над колеги и за опит за принуда. Звеното "Антикорупция" най-после е приключило разследването срещу Кацаров и делото е внесено в Софийския градски съд, съобщиха от държавното обвинение.

Кацаров, който беше и временен шеф на Районната прокуратура в Казанлък, ще отговаря за 4 случая на престъпления против правосъдието, свързани с натиск над прокурори и над съдия, както и за опит за принуда, придружен със закана.

На първа инстанция: Ако си висш прокурор, може да обиждаш подчинени "по служба"

Обидата на работно място от по-висшестоящ що се отнася до прокуратурата е оправдана, ако става въпрос за служебни отношения. Това на пр...

Разследването срещу Кацаров се проточи година и половина заради множество експертизи за неговата вменяемост. Именно това забавяне доведе до възстановяването му на длъжност на 1 февруари. Тогава вече е била изготвена и деветорна експертиза, доказваща вменяемостта на прокурора и досъдебното производство беше приключено.

Според обвинението през пролетта на 2015 г. Кацаров подбудил свой колега от Районна прокуратура – Казанлък да прекрати поради малозначителност разследване за наркотици срещу сина на негово приятелско семейство. По същото време подбудил друг прокурор от Казанлък да обвини двама души за длъжностно присвояване, пише още "Правен свят".

Пак тогава Кацаров склонявал друг свой колега да обвини кмета на Павел баня в документно престъпление, да го задържи за 72 часа и да иска постоянен арест. Прокурорът поискал от колега също да наруши вътрешното си убеждение и да повдигне обвинение за грабеж по друго дело, като поиска арест за обвиняемия.

Кацаров си е позволил същия подход и към съдия в Административен съд – Стара Загора, когото склонявал да уважи жалбата на фирма за отмяна на заповед на РДНСК – Стара Загора.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов отива на съд заради натиск

Следователят от Национална следствена служба Страхил Каменички е подал граждански иск за 26 000 лева срещу зам.-главния прокурор Борисл...

Обвинението за опит за принуда е свързано с обаждане по телефона от страна на Кацаров, при което той опитал да принуди жител на Казанлък да убеди сина си да се откаже да търси наказателно-процесуална защита за нанесен му побой и отправени му закани .

"Кацаров употребил за това заплашване – казал му, че  ако синът му не "оттегли" подадена на 12.05.2015г. до Районна прокуратура – Казанлък тъжба (жалба), щял да направи така, че синът му да влезе в затвора и там да бъде подложен на сексуално насилие от лицето, срещу което била подадена тъжбата", посочват от прокуратурата.

Името на прокурор Кацаров нашумя преди две години покрай започнало тогава разследване срещу журналист заради репортажи за наводнението в Казанлък. Георги Манев от "Пресс ТВ" дори получи призовка, за да му бъде повдигнато обвинение за всяване на паника, но след като случаят получи гласност, разследването беше прекратено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com