Раднево обявява болницата за приватизация, министърът Ангелов: Тяхно право е

9471
Раднево обявява болницата за приватизация, министърът Ангелов: Тяхно право е
Снимка: БГНЕС

С мнозинство Общинският съвет на Раднево даде стартира процедура по приватизация на двете дружества с предмет здравеопазване - МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ ЕООД и „Медицински център І“ ЕООД. Това стана с решение от 28-ми януари тази година, след като в местната администрация постъпи инвестиционно предложение за тях.

То е от сливенския предприемач Ибрям Мустафов. В писмото му за намерение се казва следното:

Имам интерес да инвестирам в областта на здравеопазването в град Раднево. Притежавам САГБАЛ „ЕВА“ ЕООД и МЦ „Св. Анна“ ЕООД от 2001 г., находящи се в град Сливен, а от 2018 г. съм собственик на МБАЛ „Св. Йоан Рилски“ ООД и МЦ „Златен рог“ ЕООД – град Ямбол.

Имам желание и възможност да разширя дейността, като за целта предлагам чрез публично-частно партньорство или чрез приватизация да придобия капитала на МБАЛ „Д-р Димитър Чомаков“ ЕООД  – Раднево, и „МЦ І“ЕООД – Раднево.

Практиката показва, че доста по-добри резултати се постигат, когато ЛЗ за извънболнична и болнична помощ са на един и същ собственик, както се вижда от досегашния ми опит с ЛЗ в Сливен и Ямбол. Предпочитам, ако стигнем до преговори, теренът на двете лечебни заведения да бъде със скица от Кадастъра и без собственици. Преди време се отказах от покупка на МБАЛ „Света Петка“, град Нова Загора поради това, че прилежащият терен към МБАЛ беше 14 000 кв. м, от 80 048 кв. м с повече от двадесет собственици. В такива случаи е трудно да намериш банка за кредитиране, дори невъзможно, както и да предприемеш ново строителство или подобрения“.

Предложението на кмета е срещнало одобрението на 11 от 15-тимата общински съветника. Против са гласували Гошо Георгиев (ГЕРБ), Иван Величков (БСП), Красимир Куртев (БСП) и Теменужка Сотирова (МК „МИР“).

Със същото решение от края на януари кметът на общината е упълномощен да възложи чрез пряко договаряне изготвянето на анализи на правното състояние, приватизационни оценки и информационни меморандуми за двата обекта. След като приеме анализите той трябва да ги предложи за утвърждаване от ОбС.

Дни по-късно, в началото на февруари, депутатът Георги Гьоков (БСП) зададе въпроси относно тази предстояща приватизация до здравния министър проф. д-р Костадин Георгиев. Той попита какво е финансовото състояние на болницата, дали такава приватизационна сделка е уместна и законосъобразна, какви ще са гаранциите, че новият собственик ще запази дейността на закупеното здравно заведение, дали се наруши балансът в Националната здравна карта, как ще се гарантира медицинското обслужване на местното население и др.

Днес министър Ангелов е отговорил, че съгласно предварителния годишен отчет за 2020 година общите задължения на болницата са в размер на 1 888 000 лева, от които просрочени – 1 126 000 лв.

Той пояснява, че както многопрофилната болница, така и медицинският център са търговски дружества със 100% общинско участие в капитала, а правата на едноличен собственик се упражняват от Общинския съвет в Раднево.

„Обръщам внимание, че приватизацията на общинското участие в капитала на цитираните по-горе търговски дружества се извършва от общинските съвети или определени от тях органи по ред, определен в Закона за приватизация и следприватизационен контрол“, е посочил в заключение министърът.

 

(Дружествата, с които е свързан Ибрям Мустафов)

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com