След като си почистиха: Какво следва за хората от казанлъшкия блок "Кармен"?

15402
След като си почистиха: Какво следва за хората от казанлъшкия блок "Кармен"?
Снимка: Фейсбук

Около седмица социалните мрежи и медиите се занимават с боклуците около санирания блок “Кармен” в казанлъшкия ромски квартал. Хората от блока обещаха, че ще почистят района от боклуците и го направиха. Организаторът на почистването пастор Димитър Банев заяви, че в почивните дни ще се почисти и осигури багер и контейнери от община Казанлък. Макар и не без подкрепа, заявеното от него се изпълни. Сигурно пасторът ще успее да научи ромите и на хигиенни навици, но за изпълнението на тази задача ще трябва повече време, разказва кореспондентът на Actualno.com.

Историята със санирането на блок “Кармен”, в който живеят 177 ромски семейства, стана обект на медийно внимание още през 2015 г. Тогава живущите успяха да се организират в сдружение, да кандидатстват за безплатно саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и да получат одобрение.

Въпреки това, през 2016-а става ясно, че при техническото обследване е констатирано нарушение на бетоновото покритие на блока. На пресконференция заместник-кметът на община Казанлък Даниела Коева съобщи, че това на места е довело до корозия на връзките на панелите. Конструктивното укрепване и усилване се финансират от програмата за енергийна ефективност, но тези дефекти са резултат от лошото състояние на канализационната инсталация. Подмяната ѝ обаче не може да се финансира по програмата, а трябва да се извърши от сдружението на собствениците за тяхна сметка.

През септември 2017 г. вече е сключен договор с изпълнител на строително-монтажните работи, но той също поставя условие - да се почистят и отводнят сутеренните части и освен подмяната на канализационната инсталация да се възстановят и отклоненията и връзката ѝ с градската канализация. С помощта на българин, живеещ в Съединените щати, по линия на Евангелската църква са осигурени 30 хиляди лева за материали и техника. Хората от седемте входа на “Кармен” пък се включват с труд, а някои и с малки суми. От община Казанлък, собственик на 7 апартамента в блока, помагат със съвети и специалисти, но не участват във финансирането на дейностите по почистването и подмяната на канализационната инсталация. Така обитателите на “Кармен” успяват да изпълнят условията на общината и на фирмата изпълнител. През миналата година започва и санирането, при което се извършват ремонт на покрива, топлоизолация и подмяна на дограмата.

С приключване на дейностите по санирането на сградата предстои най-сложната дейност - изграждане на хигиенни навици у обитателите му. Претоплената тема с “Кармен” и новото повишаване на напрежението във Войводиново повдигна отново различни въпроси у мен. Как евангелският пастор Димитър Банев е успял да организира толкова много хора, за да си направят сдружение за санирането? А след това да осигури средства, за да изпълнят поставените условия и блокът да се санира?

Повечето ще кажат, че вероятно е направено от корист… Може и така да е. Но ако повече свещеници от “корист” търсеха заблудени души сред ромите и повече религиозни деноминации бяха работили последователно и сериозно с тях, включително и Българската православна църква, можеше и да не се стигне до масовата маргинализация на ромския етнос. А пък ако и политиците не се сещаха само по избори за хората, живеещи в гетата… Тогава сигурно край блока “Кармен” винаги щеше да е чисто и нямаше да стават къси съединения като тези, които разпалиха междуетническо напрежение във Войводиново в началото на годината и в Катуница през 2011 година.

В 8-етажния блок “Кармен” в Казанлък има 177 апартамента, от които само 7 са общински. В седемте входа живеят над 1500 души. Това е последният блок в Казанлък от 19-те, които бяха санирани по Националната програма за енергийна ефективност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора