Старозагорци се поклониха пред паметта на Апостола на свободата

2534
Старозагорци се поклониха пред паметта на Апостола на свободата
Снимка: община Стара Загора

Стотици старозагорци дойдоха днес пред паметника на Васил Левски, за да сведат глава в знак на почит пред делото на Апостола по повод 148-години от обесването на най-свидния син на България.

По-рано Старозагорският митрополит Киприан и свещеници отслужиха панихида в памет на Йеродякон Игнатий в Митрополитския храм „Св. Димитър". „Епохите минават и отминават, раждат се и умират, а обесеният Апостол е жив. Българската земя вечно ще тръпне от неговите стъпки, оставили в душата й усет за трайност и величие. Много гиганти са лягали в пръстта и са ставали на пръст. Бесилото на Апостола със страшна сила проби пръстта и бликналият на това място извор никога не ще пресекне… И днес апостолът продължава да ни шепне, да ни заклина за прости наглед неща, да ни освобождава и отново заробва в мисълта… Отдавна думите са изсъхнали, пръстта е опръхнала отдавна, а ние и днес в деня на неговата памет чуваме гласа му и виждаме неговите следи, които окръглят нашия взор и продължават в небето над България. И ако чувстваме силно тежестта на българската си принадлежност, то е, защото Апостолът виси в нас със страшна сила!“, каза в словото си митрополит Киприан.

В 11 часа пред паметника на Левски се събраха представители на местната и държавната власт, на сдружения и организации, както и много граждани. Заради въведените противоепидемични мерки нямаше организиран общоградски ритуал.

Да почетат паметта на Апостола тук дойдоха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Мария Динева, областният управител Гергана Микова и заместниците й Красимир Червилов и Димитър Драчев, общински съветници, общественици, граждани.

Под звуците на националния химн, изпълнен от военния оркестър на Втора механизирана бригада, бяха поднесени венци и цветя от Община Стара Загора, Общинския съвет Стара Загора, Втора механизирана бригада, Министерство на отбраната, Областния управител, Старозагорска митрополия, Тракийски университет, Средно училище „Васил Левски”, от патриотични, обществени и политически организации, много граждани.ю

Старозагорската опера е в топ 10 на европейските образователни проекти

Държавна опера – Стара Загора е в топ 10 на оперната надпревара за образователни спектакли, организиран от асоциацията на европей...

Със специална програма от 16 до 19 февруари учениците от СУ „Васил Левски“ отбелязват паметната дата. Днес те ще се включат в рецитал „Да се знае и да се помни", пред барелефа на Левски, поставен на сградата на училището. В памет на Васил Иванов Кунчев ще се проведе състезание „Лъвски скок“ между учениците от I - VII клас , ще има и видеорецитал на двойки от родител и дете, учител и ученик под името „Пазители на българската памет“. Четвъртокласници ще раздават свитъци с образа на Апостола и негови мисли на гражданите на град Стара Загора. От клуб „Приятели на книгата“ към училището организират „Час по вдъхновение“ – за Апостола с любов.

В паметния ден детският отдел на библиотека "Родина" ще гостува виртуално на клубовете "Приятели на книгата" в ІХ ОУ "Веселин Ханчев" с филм, презентация и викторина за Васил Левски. В рубриката "Слово за Апостола" - деца ще четат стихове и разкази за Левски.

Mузеен обект „Хилендарски метох” ще бъде отворен безплатно за посещения до 19 февруари 2021 г. с работно време: от 10.00 до 12.30 ч. и от 13.00 до 18.00 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора