Стартират конкурси за монумент "Център на Вселената" и нова визия за Руския пазар в Стара Загора

4736
Стартират конкурси за монумент "Център на Вселената" и нова визия за Руския пазар в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

6000 лева плаща местната управа на Стара Загора за изработка на монумент с надпис „Център на Вселената“. 7000 лева пък е наградният фонд за идеен проект за нова визия и благоустрояване на Руския пазар с разширение на улица „Капитан Петко войвода“.

На територията, която е обект на конкурса за нова визия, вече е създадена нова организация на движението. Предвижданията на Общия устройствен план на Сара Загора е ул. „Капитан Петко войвода“ да бъде четирилентова.

Всичко това изисква нова визия и благоустрояване на Руския пазар и превръщането му в център за търговия на кв. „Казански“ и кв. „Три чучура“.

Ул. „Кап. Петко войвода“ ще бъде разширена от бул. „Славянски“ до кръговото кръстовище при бул. „Цар Симеон Велики“ с цел да се създаде хармонична и естетическа градската среда, която да има потенциал за нов живот и развитие.

Идейният проект, който бъде класиран на първо място, ще получи наградаот 4000 лева, за второто място наградата е 2000 лева, а за трето – 1000 лева. Първенецът ще сключи договор с местната управа за работен проект на стойност 100 000 лева.

Домът на създателя на Морската градина във Варна ще стане музей

С почти пълно мнозинство Общинският съвет във Варна реши общината да придобие безвъзмездно от държавата управлението върху къщата на Ан...

През март месец пък местният парламент в Стара Загора гласува нещо наистина любопитно.

Той даде съгласие знакът „Център на Вселената“ да бъде поставен до входа на регионалната библиотека „Захарий Княжевски“ (по решение на ОбС – източно и южно от стълбището, което свързва бул. „Реуски с котата на конструктивното му премостване).

Идеята за такъв монумент отлежава в Стара Загора повече от 15 години.

Тя е на Пламен Русев – бивш депутат от ГЕРБ, и бизнесмена Николай Далаков – собственик на винарска изба.

За първи път в община Стара Загора те подали молба през 2003 г., с която поискали разрешение със собствени средства да изградят монумент/ знак „Център на Вселената“. Тогава от управата им отговорили, че идеята е интересна и ще я предложат за обсъждане на Обществения съвет по естетизация на градската среда. Пет години по-късно предприемачите внесли нова молба, но не получили отговор. За трети път поискали разрешение през 2010 г.

Асенoвград очаква близо 9 600 000 лв. местни приходи за Бюджет 2018 г.

Близо 31 600 000 лева е прогнозната финансова рамка на Бюджет 2018 г. за община Асенoвград. Делегираните от държавата дейности са разче...

На проведенив присъствие на местните медии заседание на Обществения съвет по естетизация предложението било оценено като „извънредно мащабно и оригинално“, изключително полезен елемент към туристическия профил на града.

Камарата на архитектите в Стара Загора счита, че идеята е добра, а реализацията й би създала нов символ, който благодарение на своята уникалност (друг такъв аналог няма в света) би създал нова туристическа атракция, а оттам би повишил интереса към културата на града.

Според архитектите мястото трябва да е „натрапващо се и крещящо“, в същото време да е лесно и ясно видимо, да е достъпно за автомобили и пешеходци, да има пространство за наблюдение, съзерцаване и снимане.

Проверка в Патентното ведомство сочи, че идеята на Русев и Далаков е патентована като търговска марка с лого. Апликацията е била подадена през 2010 г., регистрацията е от януари месец 2012 г., а срокът й изтича през октомври 2020 г. Сведение за нея има и в Службата на ЕС за интелектуална собственост.

Основната цел на проекта е да бъдат привлечени повече туристи. Освен това обаче двамата са си резервирали всички видове рекламни дейности, касаещи употребата на това наименование, образование, обучение, развлечение, спортна и културна дейност, ресторантьорство, временно настаняване.

Днес закриват две училища в Търговище?

На извънредно заседание, общинските съветници в Търговище ще обсъдят закриването на основните училища в селата Буйново и Руец. Заместн...

След като има вече съгласие на Общинския съвет, предстои да бъде обявен конкурс за изготвяне на монумент със знака „Център на Вселената“ съгласно одобрено техническо задание.

Община Стара Загора ще възложи на спечелилия изготвянето на проекта, като за първо място е предвидена награда от 3000 лева, за второто място е 2000 лева, а за третото – 1000 лв. Парите за наградния фонд са осигурени от Русев и Далаков. Средствата са вече внесени по дарителската сметка на общината.Самото изграждане на знака с впечатляващ надпис е неин ангажимент.

Идеята хрумнала на Пламен Русев по време на многобройните му пътешествия по света. След като видял забитото колче в Аржентина с надпис "Края на света" и в Еквадор „Средата на света“, си казал: „Защо пък родният ми град да не е центърът на Вселената!?“.

Съгласен с твърдението, че центърът на Вселената е в Стара Загора е и директорът на обсерваторията в града, според който е твърде късно вече някой да го оспори, защото вече е патентовано.

Когато монументът бъде изграден, който мине през Стара Загора и се спре до него, ще получи сертификат за спомен, който ще удостоверява, че е бил в центъра на Вселената.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора