В Деня на Конституцията старозагорски ученици се учиха да бъдат граждани (СНИМКИ)

4204
В Деня на Конституцията старозагорски ученици се учиха да бъдат граждани (СНИМКИ)
Снимка: Актуално

Как работят съдилищата в България, каква е ролята на съдии, прокурори и вещи лица в един съдебен процес разбраха при посещението си в Окръжен съд - Стара Загора, ученици от 4-ти клас на Второ основно училище “Петко Рачов Славейков” (ОУ) в Стара Загора. Съдия Румяна Бончева разказа на малките си гости за различните отделения в съда и кое с какви дела се занимава и как по цвета на папката може да се разбере какъв е характерът му.

В конкурс за бизнес идеи чрез клипове се включват ученици от Старозагорска област

Онлайн конкурсът "Имам бизнес идея” е провокация към ученици между 14 и 18 години от област Стара Загора. За да се включат в него...

В зелени папки са гражданските дела, а в червени - наказателните. В търговските отделения на съдилищата се работи с 3 цвята папки - оранжевото е за спорове между търговци жълто за производства, свързани с неправителствени организации, а синьо - за производства по несъстоятелност. 

На членовете на Клуб "България живее в мен" съдия Бончева разказа и за Търновската конституция, с която е положено началото на българската държавност след Освобождението. По-късно на съда гостуваха и 10-окласници от Профилираната природо-математическа гимназия “Гео Милев”.

Стара Загора отбелязва Деня на българската Конституция

Дeнят нa бългapcĸaтa Koнcтитyция - 16 април, който е пpoфecиoнaлeн пpaзниĸ нa юpиcти и cъдeбни служители, ще бъде отбелязан в Стара Заг...

Преди обед бяха връчени и наградите от конкурса за есе и рисунка за 140-годишнината от приемането на Търновската конституция, организиран от Районен съд - Стара Загора, който се организира за втора поредна година. Във възрастовата група 4 - 9 клас първата наградата за есе получи 14-годишният Кирил Димов от Националното училище за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък, а втората - за петокласника Александър Георгиев, от  ученик от 5-и клас на Второ ОУ „П. Р. Славейков“ в Стара Загора. Богомил Вълев, ученик от 10 клас на Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“, получи първата награда за есе при учениците от 10 до 12 клас, както и наградата на Фондация „Св. Киприян Цамблак Чудотворец“, а митрополит Киприан обяви, че ако бъде приет за студент по права, Богомил ще е първият стипендиант на фондацията. Голямата награда за рисунка отиде при Галина Маринова от Търговище.

Част от отбелязването на Деня на Търновската конституция беше и откритият “Урок по Конституция”, организиран по идея на обществения посредник Надежда Чакърова. На урока присъстваха ученици от училищни съвети, Младежкия общински съвет и младите омбудсмани на Стара Загора. С презентация им бяха разказани интересни факти около свикването на Учредителното събрание във Велико Търново и как е била създадена Търновската конституция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com