В Стара Загора спасиха отровен царски орел

21904
В Стара Загора спасиха отровен царски орел
Снимка: БГНЕС

Ветеринари от Спасителния център за диви животни в Стара Загора спасиха царски орел, който е бил отровен. Птицата вече е добре и е пусната на свобода, съобщава "Фокус".

Птицата пристига в центъра преди около 3 седмици. Намерена е в безпомощно състояние на площадка за подхранване на лешояди над павелбанското село Тъжа. По думите на ветеринарния лекар Христина Клисурова,са били направени необходимите изследвания, но реалната причина за състоянието на птицата не е констатирана. Предполага се, че младият орел е бил отровен.

Феновете ще кръщават орела на Лудогорец

  Феновете ще кръщават орела на Лудогорец Феновете ще изберат името на орела на Лудогорец. В най-скоро време в официалния сайт н...

На орела са били вливани разтвори, приложена му е и медикаментозна терапия. След като се възстановява е пренасочен в клетка за разлитване, а вчера бе пристъпено към освобождаването му в района, където е намерен. Според Клисурова, над 50% от птиците, които постъпват в спасителния център в Стара Загора, постъпват вследствие на някаква травма свързана с човека или неговата дейност.

''Пряко или косвено дивите животни страдат заради необмислените действия на хората. В момента имаме на лечение три царски орела, за единия от които сме убедени, че е бил натровен, а за другите само предполагаме'', уточни специалистът. По думите й гражданите трябва да подават сигнали, ако забележат нещо необичайно в гората, защото най-вероятно е отровна примамка.

''Ние работим за популяризиране на това, което става и за популяризиране на нашата дейност. Вярваме в образователните дейности насочени към младите хора, защото не може на всеки квадратен метър в гората да бъде поставен човек, който да пази животните'', каза Клисурова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора