X
 
 

Въвеждат интерактивен гид  в Къща музей "Гео Милев" в Стара Загора (СНИМКИ) 

1197 0
Въвеждат интерактивен гид  в Къща музей "Гео Милев" в Стара Загора (СНИМКИ) 
Снимка: Актуално
Интерактивен екскурзовод, който да разкрие богатото книжовно наследство на Гео Милев, ще въвеждат в къщата музей на твореца в Стара Загора. Проектът "Иновативно и интерактивно за Гео Милев" ще се реализира от музея и старозагорския клуб "Отворено общество". Финансирането се осигурява от Програмата "Ти и Лидл за по-добър живот".

Идеята е чрез интерактивния гид посетителите да се запознаят освен с експозицията и с екземпляри от архива на музея, които не са широко популярни. Ще се направи филмов разказ за живота и творчеството на Гео Милев, един от най-значимите представители на българската литература. Той не е само поет, а и критик, публицист, преводач, художник,  който за краткия си 30-годишен живот оставя дълбока диря в националната памет.

С реализацията на проекта Къща музей "Гео Милев" и Клуб "Отворено общество" ще покажат и отношението на твореца към изкуството, модерните му идеи за човека, случки от живота му разказани от негови близки, съвременници и специалисти, ще популяризират творчеството му за деца.

"Намеренията ни са да покажем по-малко популярни неща от архива на Гео Милев, каквито са преводи, карикатури и шаржове, нахвърляни по страниците на учебниците му, интересни книги от личната му библиотека", разкри малко подробности Валя Сотирова, уредник в музея. 

След реализирането на проекта за интерактивен екскурзовод в Къщата музей "Чудомир" в Казанлък изпълнителите на проекта за старозагорския музей смятат, че и в Града на липите ще се засили интересът на местната общност, ще се осигурят допълнителни образователни възможности и ще се привлекат нови публики за Къща музей "Гео Милев", разяснява идеята Лена Драголова от Клуб "Отворено общество". 

Проектът идва точно навреме, защото през 2020 година се навършват 125 години от рождението и 95 години от ранната и жестока гибел на културния феномен Гео Милев. Драголова вярва, че Стара Загора и региона, с музеите на Гео Милев, Яворов и Чудомир, с новия дом на "Литературна Стара Загора" имат огромни възможности за развиване на литературен туризъм. Според нея това освен имидж, може да носи и приходи на общините от областта. 

Къщата в Стара Загора, в която е израснал Гео Милев, е превърната в музей по инициатива, датираща от 1953 година, на поетите Иван Хаджихристов, Иван Мирчев, Людмил Стоянов, Николай Лилиев и проф. Николай Райнов. Огромната част от колекцията, която се пази в Къща музей "Гео Милев" е дарение от дъщерята на поета Леда Милева. В подредения и красив градски двор на къщата през лятото продължава да хвърля сянка засаденият преди 118 години от 6-годишния Гео летен дъб.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители