Зам.-председателят на парламента Росица Кирова от Чирпан: България е първенец в производството на лавандулово масло в Европа

2400
Зам.-председателят на парламента Росица Кирова от Чирпан: България е първенец в производството на лавандулово масло в Европа
Снимка: Община Чирпан

„На лавандулата, която десетилетия се отглежда в Чирпанския край, е посветен фестивала, който цели да покаже местния поминък, бит и култура и да ги превърне в един бранд за привличане на туристи и инвестиции“, каза в приветствието си към стотиците гости от България и чужбина кметът Ивайло Крачолов при откриването на Международния фестивал на лавандулата. Събитието, което се провежда в тридневна програма, доставя удоволствие за всички възрасти и вкусове. Фестивалът бе открит официално с празнично шествие, в което стотици участници дефилираха с пъстротата на фолклорните носии и на празничната жизнерадост. „Неповторима е атмосферата, радвам се на красотата, цветовете, на багрите и на онова невероятно ухание, което днес ни събира тук. Нагледахме се с удоволствие на чудесни самодейни изпълнения, които ни върнаха там, откъдето започва българщината“, каза зам.-председателят на 49 Народно събрание Росица Кирова.

„Малцина са онези българи, които знаят, че България е първенец в производството на лавандула и лавандулово масло в Европа. Това е причината, поради която аз искрено се възхищавам на усилията на кмета и на общинската администрация да превърнат лавандулата в емблема, която достойно да се нареди до българската маслодайна роза, защото тук в сърцето на Тракия - Чирпан има своето заслужено фестивално място и вие може да се гордеете, че сте домакини на такъв прекрасен празник“, подчерта зам.-председателят на парламента.

Гости от България, Израел, Индия, Турция, Сърбия, Гърция и др. видяха как ритуално се зажънва лавандула в ароматните лавандулови полета, украсени с арт инсталации за снимки и настроение. Първият фестивален ден започна с йога в лавандулата и завърши с концерт на симфоничния оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора „Куин - Шоуто продължава” по музика на Куин. Децата от община Чирпан щуряха в 6-часов сет на най-голямата пътуваща инициатива в България „Лятно театро“.

Седем български художници участваха в първия пленер по живопис „Лавандулово вдъхновение“ - Динко Ненов, Господин Чакалов, Регина Бачинска, Мария Маслева, Христо Генев, Милена Найденова и Светлозар Недев, който бе и куратор на пленера. Техните творби бяха изложени на площада, редом с фотографска изложба „Магията на чирпанската земя”.

Туристите могат да посетят и днес, и утре Лавандуловият базар на занаятите, фермерите и изкуствата и кулинарната алея на пл. „Съединение“, където ще се състоят фолклорни концерти и надиграване. Предстои в 17 часа да бъде представена от Георги Тошев книгата „Наум Шопов. Бележки от един живот” в Къща музей „Пейо Яворов” и изложбата на картини от Франко Ферари, колекция "Георги и Ваня Зъбчеви" - "Неизразимият смисъл". Тази вечер ще пеят любимците Пламен Бонев (Де Ла Бона), Рафи и Любо Киров, а под нощното небе настроението ще завладее легендата на клубната сцена от Турция в 22:30 с Lavender Summer Party: DJ Tarkan, както и DJ Danny Slim, а утре вечер ще радва публиката Глория.

След фестивала лавандулопроизводителите очакват силното слънце под Чирпанските възвишения, за да прецъфти етерично-маслената култура и да се превърне в най-търсеното масло в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com