Затварят прохода Шипка, ако зимната обстановка се усложни

3125
Затварят прохода Шипка, ако зимната обстановка се усложни
Снимка: БГНЕС

По инициатива на областния управител на област Стара Загора инж. Георги Ранов днес се проведе заседание на Областния кризисен щаб във връзка с очакваното рязко застудяване и обилни снеговалежи в следващите дни.

В срещата участваха двамата зам.-областни управители Димитър Драчев и Христо Чаушев, директорът на Областно пътно управление Илия Златев, директорът на ОД на МВР старши комисар Николай Кирков, представители на РД ПБЗН, на ЕVN и на фирмите, които почистват пътищата на територията на Старозагорска област, съобщиха от областната управа.

Град Шипка и две села са без ток заради лошото време

Част от град Шипка и сливенските села Нейково и Раково са без ток заради лошото време, съобщиха от електроразпределителното дружество E...

На заседанието бяха обсъдени готовността за снежната зима и превантивните мерки, които трябва да се предприемат, предвид очакваната усложнена пътна обстановка.

От ранния следобед утре, 5 януари, преди проходите Шипка и Хаинбоаз ще бъдат поставени полицейски патрули, които ще спират преминаването на тежкотоварните автомобили, ако обстановката се влоши. Проходът Шипка ще бъде затворен за всякакви автомобили при тежки метеорологични условия и нулева видимост, за да се предотврати закъсването на коли в него.

За почистването на прохода са осигурени 2 роторни снегорина. В момента за двата прохода се извозват още пясък и сол. Разширява се шосето през Шипка, защото там има натрупан 80 см сняг. Ако ситуацията не се усложни много, проходът Хаинбоаз няма да бъде затварян.

Магистралите „Тракия” и „Марица”, в участъците, които са в Старозагорска област, ще бъдат почиствани от общо 14 машини – 10 за „Тракия” и 4 за „Марица”. Задължително почистващите фирми ще извършат превантивна обработка на пътищата преди започване на обилните снеговалежи, за да се създаде необходимата за по-безопасно шофиране „подложка”.

Почистващите фирми гарантираха, че са обезпечени с достатъчно техника, за да реагират на тежките зимни условия. Има осигурени и два влекача, които евентуално да изтеглят закъсали по пътищата коли и камиони, както и 2 щайера, в които са поставени одеяла.

АПИ: Поради снегонавявания остава затворен пътят Шипково - Рибарица

Поради снегонавявания до 70 см по пътното платно за всички превозни средства остава затворен за движение третокласният път III-358 Шипк...

От електроразпределителното дружество EVN също увериха, че са готови за очакваното влошаване на времето. Екипите са оборудвани с необходимата техника. При усложняване на ситуацията, незабавно ще бъде свикан кризисният щаб и ще бъдат извикани на помощ екипи от съседни области.

ОТ РД ПБЗН ще уведомят всички хижари в района на Бузлуджа и Шипка, че е желателно туристите да напуснат хижите най-късно до утре следобед, защото в противен случай едва ли ще могат да бъдат изведени оттам преди понеделник-вторник, следващата седмица.

Има готовност болните на хемодиализа, които не са от Старозагорска община, да бъдат хоспитализирани най-късно до утре вечер, за да не се налага извозването им до болницата в лошото време.

От ОД на МВР и останалите институции призовават гражданите да не подават лъжливи сигнали за бедствени ситуации на телефон 112. За съжаление, практиката показва, че такива сигнали не са изключение при тежка метеорологична обстановка. Заради тях техника и човешки усилия се съсредоточават на грешни места, а други невралгични райони остават оголени. ОТ МВР напомнят, че подателите на фалшиви сигнали подлежат на административни наказания и глоби.

Участниците в заседанието призоваха също да се избягва пътуването през следващите три дни, освен ако то не е крайно наложително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора