Древният град Мисионис е номиниран за едно от чудесата на България

19310
Древният град Мисионис е номиниран за едно от чудесата на България

Древният град Мисионис край Търговище е номиниран в кампанията за популяризиране на културно-историческото наследство "Чудесата на България". Той се бори за приза в категорията "Открития" с още девет от най-известните обекти у нас, съобщава Topnovini.bg.

Мисионис е древен град, разположен на 7 километра от Търговище, в Преславската планина. През 1153 година в Сицилия Мохамед Ал Идриси завършва книга, озаглавена "Развлечение на копнеещия да преброди страните".

Крепостта "Мисионис" може да се превърне в атрактивен туристически обект

Крепостта "Мисионис" край Търговище може да се превърне в атрактивен обект за културен туризъм в Североизточна България. Това каза на...

В нея той подробно описва и днешните български земи, като посочва имената на градове като Ниш, Видин, Ловеч, Разград и други. На три места Ал Идриси пише и за тайнствения Мисионис. След Ал Идриси, градът не се поменава никога повече.

Основоположникът на българската археология Карел Шкорпил пръв допуска, че Мисионис се е издигал на 7 км западно от град Търговище. През 1962 година проф. Димитър Овчаров, започва археологически разкопки на това място и открива крепост от V - VI век, със запазени стени, високи до 3 - 4 метра.

Във вътрешната част е разкрита църква с кръщелня, стражеви помещения, жилищни сгради. Склоновете на хълма са били покрити с квартали, които археолозите проучват частично. В един от тях е разположен втори голям християнски храм, от типа на базиликата.

Големият град се е простирал и в низината. Смята се,че той е възникнал още в античността и е продължил да съществува чак до османското нашествие в края на ХIV век.

Пришпориха строителите на стената на разкопките на АМ "Струма"

Едва 11 дни на разположение имат строителите на стената на ЛОТ-2 на Автомагистрала „Струма”, изграждаща се край село Мурс...

В околността се намират мраморни колони от монументални сгради, антична каменна пластика, изобилна римска керамика, средновековни некрополи. През 2004 година търговищкият археолог Ангел Конаклиев подновява разкопките и прави нови сензационни разкрития. Оказва се, градът е бил много по-голям, отколкото се смятал преди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com