X
 
 

МОН дава десетки хиляди годишно за ремонт на порутено отдавна училище

1709 0
МОН дава десетки хиляди годишно за ремонт на порутено отдавна училище
Всеки месец Министерството на образованието и науката (МОН) дава пари за ремонт и охрана на училище в Търговищко. Става въпрос за село Давидово и помощното училище "Петър Берон" там, което всъщност е преместено като функции в Търговище.

28 000 лева са вложени в учебното заведение по документи от държавата през 2018 година, а за последните 10 години са дадени 180 000 лева. 741 000 лева са дадени за ремонт на училища в цяла България през миналата година, но никой в МОН не търси отчети какво е свършено срещу дадените пари, твърди Нова телевизия в свое разследване.

Наскоро на училището са поставени решетки, а единственият охранител на сградите твърди, че ако местните крадци разберат, че няма охрана поради някаква причина, ще се откраднат и решетките.

Избирателният безплатен обяд в училище в Айтос продължава да е противоречива тема

Никъде в закона няма изписан текст, който да регламентира безплатен обяд за учащите се. В постановлението многократно е описан безплате...

Да се потърсят тези пари, защото явно не са за ремонт, призова представителят на синдиката КТ "Подкрепа" Васил Николов. А директорката на помощния център (ЦСОП Търговище) Йорданка Маринкова се оплаква, че като има сметки за ток и газ ежемесечно, трябвало да избира дали да дава по 1000 лева на месец от държавата за сградите или за сметки. По думите ѝ имало сметки за ток и газ, като тя спомена числото "6000 лева" на месец. Нали сградите са там, описва какво е свършила Маринкова с горчив тон.

Освен всичко друго, в разнебитеното училище се търкалят дневници с лични данни и то от много години назад, след като по закон би трябвало да са унищожени. Директорката призна пред камера, че ако някой иска, би могъл да злоупотреби с наличните лични данни на бивши ученици, след като достъпът явно не е особено затруднен.

Проверка на държавата показва, че няма документи за извършените ремонти. "Икономическа полиция" също проверила ръководството на училището и то скоро, но не открила доказателства за нередности в работата.

Заглавна снимка: Архив

Actualno.com

Етикети: