Не прекратиха правомощията на кмета на Търговище

14029
Не прекратиха правомощията на кмета на Търговище

Общинската избирателна комисия в Търговище отхвърли предложението да се спре изпълнението на административната процедура за предсрочно прекратяване правомощията на кмета на Търговище д-р Красимир Мирев. Решението е взето късно вчера при гласуване на членовете на Комисията със 7 гласа „За“ и 6 - „Против“, информира Радио Шумен.

„По втората точка – за предсрочно прекратяване на правомощията му, не бяха събрани необходимите гласове. Според Изборния кодекс за да бъде прието едно предложение, трябва да са гласували две трети от присъстващите на заседанието. Гласувалите по тази точка са шестима „За“ и 7 „Против“,м обясни Гергана Цонева – председател на ОИК – Търговище.

Заради 1500 лева ще има предсрочни местни избори в Търговище

Търговище е на прага на предсрочни кметски избори, след като Върховният административен съд (ВАС) реши окончателно, че градоначалникъ...

Решенията подлежат на обжалване от заинтересованите страни в 3-дневен срок пред Централната избирателна комисия.

Също в 3-дневен срок ЦИК, на базата на изпратената от ОИК - Търговище документация, трябва да се произнесе. Нейното решение също подлежи на обжалване пред ВАС - отново в тридневен срок.

Като правен абсурд окачестви ситуацията председателят на ОИК. От една страна законът е категоричен, че при конфликт на интереси кметът трябва да бъде отстранен, а от друга - членовете на избирателната комисия имат право да гласуват по казуса.

В края на май Върховният административен съд (ВАС) реши окончателно, че градоначалникът Мирев (БСП) е бил в конфликт на интереси. Това е първият такъв случай, а градоначалникът е отстранен, защото е похарчил 1428 лева общински пари за канцеларски материали в книжарницата на сина си, информира в. "Труд".

Педофилът от Търговище остава в ареста

Районната прокуратура в Търговище остави в ареста за още 72 часа задържания вчера Станимир Тодоров. Той е обвинен за разпространение н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com