В Търговище унищожиха крава, заразена с антракс

3166
В Търговище унищожиха крава, заразена с антракс

Областна дирекция по безопасност на храните, град Търговище унищожи болна от антракс крава в землището на търговищкото село Острец.

Фермер е заклал болната си крава на полето, поради внезапно влошаване на здравословното ѝ състояние. След това е уведомил официалния ветеринарен лекар към ОДБХ, Търговище, който е взел проби за наличие на антраксни спори. Първоначалните лабораторни резултати потвърждават заболяването. Трупът на животното вече е унищожен на екарисаж, а мястото, където е заклана кравата ще бъде дезинфекцирано. Няма данни месото да е консумирано.

Спешна ваксинация и карантина заради антракса в Оброчище

Спешни мерки бяха предприети в добричкото село Оброчище, където беше регистрирано поредното огнище на антракс. Опасната зараза причини ...

Всички възприемчиви животни в селото ще бъдат ваксинирани срещу заболяването антракс, това са над 100 едри и над 150 дребни преживни животни. Село Острец ще бъде обявено за огнище на болестта. До този момент животните не са подлежали на ваксинация, защото в района не е констатирано огнище на антракс в последните 34 години. По информация на РЗИ – Търговище, към момента няма данни за заболели хора. Предстои свикване на Областна епизоотична комисия за обявяване на мерки за неразпространение на болестта.

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com