Australian Open 2016: Гледаме с надежда към Григор Димитров

11933
Australian Open 2016: Гледаме с надежда към Григор Димитров
Снимка: Getty Imagtes/Guliver

Нова година, нов късмет – това винаги е било мотото на първия турнир от Големия шлем Australian Open. След 2015 година, когато и в мъжкия, и в женския тенис имаше тотална доминация на един играч, голямото състезание в Мелбърн привлича погледите на всички – ще има ли най-после надежда непоклатимите Новак Джокович и Серина Уилямс да бъдат свалени от троновете им или нещата в света на тениса ще продължат да вървят както досега - без дори искрица на възможност някой да оспори превъзходството на феноменалните лидери?

БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

Григор Димитров


Безспорно сега погледите са вперени с по-голяма надежда към Григор Димитров. Той показа добри неща в началото на годината – оспорван мач с Роджър Федерер в Бризбън и финал в Сидни, където загуби с драматичното 7:9 в тайбрека на решителния трети сет от Виктор Троицки. Добрата новина е, че Григор е преоткрил форхенда си. Димитров успява често да доминира с този удар, той му е основната сила и дано така бъде през цялата година. От бекхенд Григор е доста по-стабилен при сечените удари, но остава слабост лифтирания минаващ особено при ъпроуч от страна на противника, който е по-сечен и бавен и трябва да се генерира сила от страна на българина. Нестабилен е и сервисът – Димитров не успява да го използва като основно оръжие в ключовите и трудни моменти. Отделно все още българинът допуска много големи спадове в представянето си, а така няма как да очаква нищо добро срещу по-сериозните препятствия.

Григор се намира във втората четвъртина на схемата и не би трябвало да срещне проблеми в първите два кръга, започвайки с Паоло Лоренци, а във втория мач ще играе с победителя от срещата Йозеф Ковалик – Марко Трунгелити. В трети кръг обаче най-вероятно идва Роджър Федерер. Срещу него предимство за Димитров ще е форматът 3 от 5 сета – Федерер вече е ветеран, но от друга страна Димитров не си даде малко почивка преди Мелбърн и игра до последно, което изравнява нещата във физическо отношение. И ако българинът не се облегне на сервиса си и той липсва в критичните моменти, то и в петия мач срещу Федерер едва ли ще се справи предвид огромния опит на швейцареца. Но четирисетов или дори петсетов двубой можем да очакваме съвсем спокойно - още като беше много млад, Григор показа, че обича голямата сцена и показва най-доброто от себе си срещу най-добрите. А и все някога по-младите подчиняват по-възрастните - защо не времето за Димитров срещу Федерер да е дошло сега?

Прогноза: Трети кръг/Четвъртфинал

Новак Джокович взе пета титла от Australian Open

Ако някой е имал съмнение кой е кралят на Australian Open при мъжете, след днешния ден вече няма никакво съмнение – Новак Джокови...

Цветана Пиронкова


Цвети никога не е била особено силна в Мелбърн, макар че там има знаменити победи като тази над Винъс Уилямс. Истината е обаче, че българката премина като цяло зенита си и можем да очакваме само епизодични избухвания от нея. Пиронкова все пак записа една победа преди Australian Open и спря драматичната си серия от цели 7 поредни загуби, но още срещу по-силната Белинда Бенчич Цвети показа, че няма много аргументи. Сега Пиронкова почва с Ярослава Шведова – мощно удряща казахстанка, а ако я преодолее, най-вероятно ще играе с младата и много силна физически Мадисън Кийс. И докато срещу Шведова нашето момиче може и да надделее с тактика на надлъгване и игра на нерви, то срещу Кийс Пиронкова може да разчита само на някакво самоунищожение от страна на американката – малко вероятно.

Прогноза: Първи кръг/Втори кръг

Кои са фаворитите, кои са изненадите и какво да очакваме от първия за годината турнир от Големия шлем - научете в SportLive.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com