Британски таблоид твърди: Джокович ще съди Австралия

4902
Британски таблоид твърди: Джокович ще съди Австралия
Снимка: Getty Images

Сагата между Новак Джокович и Австралия изглежда все още не е приключила. Световният номер 1 в тениса обсъжда с адвокати намерението си да съди австралийските власти за 3.2 милиона паунда или почти 4 милиона евро поради "лошо отношение", предава The Sun.

Визата на неваксинираният срещу коронавируса 34-годишен сърбин бе анулирана два пъти, след което го депортираха точно преди старта на Australian Open.

Австралийските власти казаха защо са депортирали Джокович

Федералният съд в Мелбърн разкри мотивите, заради които е отхвърлил жалбата на Новак Джокович срещу правителството. Делото се състоя 16...

Близки до тенисиста посочват, че в сумата за нанесените му щети е включен и наградният фонд от 2.3 млн. паунда на турнира, за който Джокович беше сред основните фаворити.

"Добре известно е, че Новак и семейството му считат, че той е бил зле третиран в карантинния хотел в Мелбърн", казва източник, близък до агента му Едоардо Артлади. "Майка му разкри, че там е имало бълхи. Той беше като виртуален затворник".

„Джокович беше подложен на унизително отношение. Той трябва да ги съди", добавя адвокат Тома Фила.

Има и твърдения, че Джокович е изправен пред забрана да влиза в съблекалните на всички ATP турнири, докато не се ваксинира, дори и ако успее да си издейства участие на събитията.

В документ, разпространен за събития от по-ниско ниво в Италия, беше посочено, че неваксинираните играчи "няма да имат право да използват никакви турнирни съоръжения (съблекални, фитнес зала, кафенета на място и т.н.), ресторанти или хотели", Daily Mail съобщава че се очаква тези мерки да бъдат въведени в рамките и на по-големите турнири.

В ефир: ТВ водещ се разкрещя на антиваксърите. Нарече Джокович убиец (ВИДЕО)

Мексикански телевизионен водещ се разкрещя на антиваксърите в ефир. Лео Швабел изведнъж избухнал и започнал да се заканва и обижда неже...

Последните обрати във визовата сага за Джокович дойдоха, когато се оказа, че съдиите от федералния съд в Австралия вярват, че 34-годишният тенисист би представлявал заплаха за социалния ред в Австралия, ако му бъде позволено да остане в страната и да се състезава за рекордна 21-ва титла на сингъл от Големия шлем при мъжете.

Първоначално Джокович получи медицинско изключение, с което можеше да участва на Australian Open на основание, че се е заразил с COVID-19 миналия месец, без да се налага да се ваксинира. Но той беше задържан от служители на граничните сили и държан в имиграционен център, използван за настаняване на хора търсещи убежище. Визата на Джокович беше отменена по "съображения за здраве и добър ред".

Причините за решението на съдиите бяха разкрити в документи, публикувани от Федералния и семеен съд на Австралия. Документът от 31 страници показва, че тримата съдии - Джеймс Олсоп, Антъни Бесанко и Дейвид О'Калаган - единодушно са се съгласили с централната точка, изложена от министъра на имиграцията. Тезата е била, че разрешаването на Джокович да остане в Австралия ще вдъхнови протести срещу ваксините и в резултат на това ще застраши общественото здраве. Адвокатите на Джокович твърдяха, че това е "открито ирационално твърдение" и че, ако не друго, изгонването на неваксинирания играч от страната е също толкова вероятно да подтикне към протести срещу имунизацията.

Но съдиите заключиха: "Емблематична звезда на световния тенис може да повлияе на хора от всички възрасти, млади или стари, но най-вече на младите. Това не се нуждае от доказателства. Това е признаване на човешкото поведение от скромно запознаване с човешкия опит. Дори ако г-н Джокович не спечели Откритото първенство на Австралия, способността на присъствието му в Австралия и да играе тенис да насърчи онези, които биха му подражавали или биха искали да бъдат като него, е рационална основа за възгледа, че той може да насърчи настроенията срещу ваксинацията."

В съдебния документ се посочва също, че е разумно Хоук да се тревожи, че предишното пренебрежение на Джокович към мерките, предназначени да защити обществеността от COVID, може да насърчи други австралийци да пренебрегнат правилата.

Новак Джокович купи 80% от компания, разработваща COVID лекарство

Сръбският тенисист Новак Джокович придоби 80% дял в биотехнологичната компания QuantBioRes, която разработва лекарство срещу коронавиру...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕНИС:

Тежък жребий за Григор Димитров на Мастърса в Мадрид

Григор Димитров запази позиция в топ 10 на световния тенис

След нощно парти: Григор и гореща тенисистка отпрашиха с Ламборгини (ВИДЕО)

Григор Димитров загуби една позиция в световната ранглиста в тениса

Стефанос Циципас разби Каспър Рууд и триумфира в Монте Карло (ВИДЕО)

18-годишният Илиян Радулов е на 1/2-финал на ITF турнир в Испания

Джокович разкри "тайната" да е номер 1 в света дори и на 37 години

Сумата, която спечели Григор Димитров от Мастърса в Монте Карло

Григор Димитров изпусна два мачбола и отпадна от 7-ия в света в Монте Карло (ВИДЕО)

Гришо взе двудневния си мач с Кецманович и се класира на 1/8-финалите в Монте Карло (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com