Григор на 32: Преследването на голямата мечта продължава

1491
Григор на 32: Преследването на голямата мечта продължава
Снимка: Getty Images

Най-добрият български тенисист Григор Димитров празнува рожден ден днес. Първата ни ракета става на 32 години като повече от 26 от тях са минали на корта. Димитров е една от най-големите световни звезди на България, но успехите му не идват никак лесно.

Въпреки това той съумя да влезе в тенис елита и да остане там повече от 10 години – нещо, което много трудно ще бъде повторено от роден състезател в близко бъдеще. Именно отличното му представяне и поведението му извън корта го правят любимец и вдъхновител на хиляди деца у нас и по света.

Първи стъпки на корта

Григор се ражда на 16 май 1991 година в семейството на Димитър и Мария Димитрови. Баща му е треньор по тенис, докато майка му е учителка по физическо възпитание и бивша волейболистка. Именно Мария е човекът, който дава първата ракета на младия Гришо. Още на 5-годишна възраст той вече е влюбен в тениса и играе всеки ден. С напредване на времето се вижда, че Димитров има огромен талант и го чака бляскаво бъдеще на корта.

На 16 Григор става професионалист, а през 2008-ма светът научава за него. Димитров достига до четвъртфиналите на юношеското издание на Ролан Гарос, а няколко месеца по-късно печели Уимбълдън. Следва и успех на US Open.

Възходът му при професионалистите

Първата победа на Григор на АТР турнир идва малко по-късно. През 2009-та първата ни ракета се изправя срещу намиращия се под №23 в световната ранглиста Томаш Бердих в Амстердам. Българинът демонстрира страхотен тенис и хвърля бомбата като отстранява именития чех. Във втория кръг Димитров се изправя срещу Рафаел Надал, но губи в три сета.

Едно обаче е ясно – Димитров е бъдеща звезда и пътят му е само нагоре. Успехът му на юношеския турнир на Уимбълдън пък му гарантира „уайлд кард“ за мъжкия турнир. Там младият българин се изправя срещу руснака Игор Куницин, като печели първият сет в мача. След това обаче Григор получава контузия в коляното и въпреки опитите му да продължи, след 10 поредни изгубени гейма, той се отказва.

Григор Димитров Новак Джокович

В следващите години българинът продължава да трупа увереност и победи на корта и успява да влезе в Топ 100 през 2011-та, като завършва сезона на 76-то място в света. Само 12 месеца по-късно пък идва и първият му успех срещу тенисист от първите 10. По време на „Хопман Къп“ Димитров побеждава американеца Марди Фиш. Сезон 2013 стартира отлично за Григор и той взима първата си титла на АТР. Това става на турнира Стокхолм Оупън, където на финала българинът побеждава Давид Ферер. По този начин той става №22 в света.

Голямата мечта: Титла от Големия шлем

Следват много силни години за Димитров, като той печели общо осем турнира на АТР. Освен това българинът достига до три полуфинала в Големия шлем. През 2014-та на Уимбълдън той отпада от бъдещия шампион Новак Джокович. Три години по-късно пък Гришо отново е на 1/2-финал, но на Откритото първенство на Австралия. Там е спрян от Рафаел Надал. През 2019-та на US Open Димитров губи от Данийл Медведев.

До момента през кариерата си Григор Димитров има 384 победи и 261 загуби на сингъл. През 2017-та той успява да се изкачи до №3 в света, нещо, което трудно ще бъде повторено скоро. В последните сезони първата ни ракета е далеч от познатото си ниво, но никога не е късно да направи един финален щурм и да завоюва така чаканото от него, а и от феновете му отличие – титла от Големия шлем.

Вчера пък Григор се похвали с ново гадже.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕНИС:

Григор Димитров допусна много грешки срещу Тейлър Фриц и отпадна от Мастърс-а в Рим (ВИДЕО)

Григор Димитров - Тейлър Фриц: Кога и къде да гледаме 1/8-финала в Рим?

Пътят на Григор се разчиства! Безпомощен Джокович изхвърча от Рим (ВИДЕО)

Квалификант изпоти Григор Димитров за място на 1/8-финалите в Рим (ВИДЕО)

Григор Димитров - Теренс Атман: Кога и къде да гледаме мача на Мастърса в Рим?

След като бе ударен с бутилка: Джокович се появи с каска на Мастърс-а в Рим (ВИДЕО)

Бутилката, уцелила Джокович в главата, изпаднала от раницата на негов почитател (ВИДЕО)

Удариха с бутилка в главата Новак Джокович (ВИДЕО)

В мач с едва 3 брейкбола: Григор Димитров пречупи японец, чака го лек съперник в Рим (ВИДЕО)

Григор Димитров - Йошихито Нишиока: Кога и къде да гледаме старта на Гришо в Рим?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com