Надал мина трудно първи кръг на Уимбълдън, Федерер - без проблеми

11354
Надал мина трудно първи кръг на Уимбълдън, Федерер - без проблеми
Снимка: Getty Images/Guliver

Световният номер едно Рафаел Надал показа, че на трева винаги ще изпитва трудности срещу мощно удрящи и силови тенисисти, след като днес му се наложи да обръща точно такъв играч - словака Мартин Клижан. Надал спечели с 3:1 сета, след като му се наложи да прави обрат - 4:6, 6:3, 6:3, 6:3. В следващия кръг Рафа излиза срещу стар познайник - чеха Лукаш Росол, който преди две години го отстрани в епичен петсетов мач точно на "Уимбълдън".

Още в началото на срещата Надал можеше да поеме контрол над нещата, след като имаше шанс да пробие още в първия сервис гейм на Клижан, но словакът направи невероятно стоп воле, при това като се подхлъзна при удара и се спаси. При 1:1 гейма Клижан можеше да пробие, но Надал се спаси с ас. След това геймовете си вървяха по план за сервиращите, до 4:4. Тогава Клижан нанесе своя удар, след като хвана лошо воле на Надал и го размина на мрежата, стигайки до втора точка за пробив в сета. И тук нервите на испанеца не издържаха, като той направи двойна грешка. Последва и убедителен гейм за Клижан за затваряне на сета с 6:4, като словакът показа здрави нерви и не допусна да загуби началния си удар, макар да почна гейма с 0:30.

Уимбълдън 2014 - мишената е Анди Мъри

В разгара на световното първенство по футбол едва ли много хора ще обърнат внимание, че на 23 юни започва най-престижният и в последно ...

Трудностите за Надал изобщо не свършиха с първия сет, като Клижан стигна до 15:40 на сервис на испанеца при 1:1 във втората част, след едно зашеметяващо изпълнение на типичен за Рафа банан. Словакът обаче се „схвана” и макар два пъти да влезе в разиграване, не се нагласи добре за втория удар, а след това Надал спаси и още една точка за пробив с добър сервис, за да се измъкне.

Този психологически допинг веднага беше използван от световния номер едно и след прекрасен ретур на свой ред Надал имаше 15:40 на сервис на Клижан. Отговорът – ас на словака и лесна комбинация след мощен първи сервис. Испанецът обаче не се отказа, стигна до още две точки за пробив и вече при четвъртия шанс натисна достатъчно форхенда на Клижан, който изкара в аут – 4:2 за Рафа. Авансът далеч не стресна Клижан, който хвърли всичко, за да върне пробива и успя да стигне до 0:30 при 2:4 и до 15:40 при 3:5, но пропусна големите си шансове, като Надал спечели сета с 6:3.

Спечеленият втори сет от Надал повлия психологически много зле на Клижан, който допусна два поредни пробива на старта на третата част. Словакът успя веднага да върне единият пробив, тъй като Надал чисто игрово изобщо не показваше най-доброто, на което е способен. Въпросът беше, че Клижан стана твърде неуверен и Рафа отново взе сета с 6:3, след трети пробив, благодарение на непредизвикана грешка на словака, който вече редеше такива изпълнения едно след друго.

Обратът в мача изглеждаше окончателно фиксиран в четвъртия гейм на четвъртия сет, когато Надал стигна до две поредни точки за пробив след прецизен лоб, направен след като испанецът се подхлъзна по-рано в разиграването. Но Клижан успя да се върне в седмия гейм, след като Надал направи невероятна непредизвикана грешка от печеливша позиция – удар с рамката, а словакът се възползва и на точката за пробив наниза невъзможен за връщане ретур – 4:3 за Надал, но без аванс от пробив. Това обаче се оказа последния проблясък на Клижан, който мигновено върна аванса на Надал след леко допуснат пробив, дошъл при неуспешен опит за къса топка. След това Рафа затвори мача, макар и доста неуверено – с гейм, в който направи двойна грешка, в който Клижан спаси мачбол и в който имаше и точка за пробив, дошла след красив минаващ от бекхенд по правата.

Чернокож ураган издуха Надал от тревата в Хале

Изненадите на трева през днешния ден валят – след като в Куинс Анди Мъри отпадна още на осминафинал, същото стои и световният ном...

Другият голям фаворит в турнира – седемкратният победител Роджър Федерер, стартира далеч по-леко от Надал. Федерер спечели с 3:0 сета – 6:1, 6:1, 6:3 срещу италианеца Паоло Лоренци и очаква победителя от мача Жил Мюлер – Жулиен Бенето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com