Новак Джокович влезе в историята с първа титла на "Ролан Гарос"

4417
Новак Джокович влезе в историята с първа титла на "Ролан Гарос"
Снимка: Getty Images/Guliver

Цели 11 пъти световният номер едно Новак Джокович опитваше да покори „Ролан Гарос”. Три пъти той беше само на крачка от успеха, но губеше на финал в Париж. Сега обаче грешка нямаше – 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 за сърбина, който се нареди в престижния клуб на само четиримата досега тенисисти при мъжете с Кариерен шлем – Род Лейвър, Андре Агаси, Роджър Федерер и Рафаел Надал. За Джокович това е 12-та титла от турнирите на Големия шлем, с което той е на четвърто място във вечната ранглиста – зад Пийт Сампрас и Рафаел Надал с по 14 трофея и Роджър Федерер със 17. Предвид сегашното положение на нещата обаче Джокович има всички шансове да бие този голям рекорд, както и още много други, повече от които поставени от Роджър Федерер - например за тенисист, оглавявал в най-дълъг период от време световната ранглиста. За Мъри пак остана ролята на подгласник на Джокович и етикетът на губещ най-големите битки.

Преди мача имаше редица сигнали от страна на Фортуна, че и при четвъртия си финал на „Ролан Гарос” Джокович ще остане разочарован. Двата най-ярки бяха следните – първо, Ноле излезе на финал срещу човек, който преди турнира е тренирал с Рафаел Надал. Такова беше положението миналата година със Стан Вавринка. Второ – Джокович се вози в колата на Eurosport за рубриката им “Road to Roland Garros”. През тази година който го направи и беше показан след това по телевизията, губеше още в същия ден. Всичко това обаче се оказаха просто суеверия.

Гарбине Мугуруса удари Серина Уилямс на финала на "Ролан Гарос"

Не става и не става - сигурно това си мисли Серина Уилямс след днешния финал на "Ролан Гарос". След като през лятото на 2015 година тя ...

В първия сет зрителите станаха свидетели на обрат – Джокович поведе с пробив на нула след две магически къси топки, но Мъри го обърна до 4:1 гейма, като беше по-агресивен и най-важното – по-прецизен, особено от форхенд. В края на сета обаче процентът на първи сервис на шотландеца започна да пада, а тенденцията се запази и през втория сет, който се превърна в катастрофа за Мъри – 6:1 за Джокович, който във всеки един сервис гейм на противника си в тази част имаше 15:40 и направи два пробива, за да рестартира мача при 1:1 сета.

Накъде щяха да наклонят везните – оказа се към Джокович, който повтори представянето си от втория сет. Ноле набра скорост и направи още два пробива, като и Мъри помогна решително в първия случай, а третият сет придоби изразителното цифрово изражение 6:2 в полза на световния номер едно. Мъри беше буквално смазан психически и четвъртият сет се оказа последен, макар че драма имаше - Джокович поведе с 5:2, с два пробива, но противникът му намали до 4:5 и напрежението се покачи, но световният номер едно не допусна повече изненади и затвори мача, макар че пропусна два мачбола, преди да вземе победата!

Повече подробности за уникалния успех на Джокович научете в Sportlive.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com