Слаба игра на Григор Димитров в Синсинати и логична загуба от Янович

26685
Слаба игра на Григор Димитров в Синсинати и логична загуба от Янович
Снимка: Getty Images/Guliver

Точно според прогнозите първият мач от Мастърса в Синсинати на най-добрия български тенисист и актуален номер осем в света Григор Димитров се оказа крайно коварен. Димитров игра доста слабо и логично загуби с 4:6, 6:3, 3:6 от мощния поляк Йежи Янович. Така българинът ще загуби 45 точки за ранглистата, тъй като на миналогодишния Мастърс в американския град стигна до осминафинал, където загуби с 1:2 сета от бъдещия шампион Рафаел Надал, но това трудно ще повлияе на класирането му в ранглистата.

Очаквано и двамата започнаха силно на сервис, като Григор още в първия си гейм направи два аса, но Янович не остана по-назад и в първите си два сервис гейма даде само една точка на нашето момче. Показателна за силата на началния удар на поляка беше ситуацията в осмия гейм, при 4:3 за Григор, когато при 30:30 и втори сервис Янович наниза ас и се спаси от деликатна ситуация. И веднага след това се случи най-лошото – полякът проби на нула, след като Димитров започна с двойна грешка гейма, а Янович направи два последователни дълбоки ретура и завърши с минаващ удар от форхенд по диагонала в движение. Полякът затвори мигновено сета с гейм на 30, в който направи нови два аса.

Цонга сложи край на надеждите на Григор за първи Мастърс финал

Всяко хубаво нещо си има край – за съжаление тази поговорка се потвърди и в полуфиналния мач на Григор Димитров срещу атрактивния...

Крайно високото ниво на сервис на Янович не можеше да продължава до безкрай и краят се оказа четвъртия гейм на втория сет. Тогава Григор проби на нула, след като Янович още на първия шанс за пробив направи двойна грешка, а и започна така гейма. Това не беше особено изненадващо - полякът направи общо девет двойни грешки още в мача си от първия кръг на турнира срещу Теймураз Габашвили. Сривът в играта му продължи с пълна сила и Димитров направи нов пробив за 5:1 гейма, след като Янович показа буйния си характер и щом българинът вкараше достатъчно дълбок ретур и влезеше в разиграване, полякът бързо-бързо грешеше. Последва обаче и спад на Димитров, който при сервис за сета допусна 0:40, спаси първата точка за пробив, но само толкова. При втория опит вече Григор успя да вземе сета, макар че можеше да се вкара в неприятности – при 30:0 той направи две непредизвикани грешки от форхенд, а при 30:30 Янович избърза да търси печеливш удар по правата от бекхенд, вместо да опита с дълбока топка, но по-контролирано и да вземе предимство в разиграването.

Още на старта на решителната трета част Григор започна с глупостите. При 40:15 на негов сервис той рискува прекалено, изкара форхенда по правата в аут, направи двойна грешка, след това тръгна необмислено напред при едва втория си удар в разиграването и беше матиран, а за капак направи нова грешка от форхенд по правата при шанса за пробив за Янович.

Оттук насетне Димитров трябваше да гони дивото – но на ретур той не беше убедителен, не успяваше да използва блок-ретур, а подсеченият беше истински подарък за Янович, който го мачкаше безмилостно. И вместо Григор да стигне до шанс за пробив, Янович беше човекът, пред когото се отвори шанс – три поредни мачбола при 5:2 гейма за него. В този момент българинът най-после показа класата си и се спаси след чудесно воле, атака от форхенд и смач плюс мощен сервис, намалявайки до 3:5. И след като преди това на няколко пъти Янович се скара с главния съдия Мохамед Лахийени, той сбърка решаващо в негова полза. В първото, така важно разиграване от психологическа гледна точка при сервис на поляка очевидна топка в аут не беше отсъдена, това му даде необходимата доза увереност и той затвори сета и мача с гейм на нула.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com