Spiegel: Показа ли Джокович фалшив положителен тест за коронавирус?

9668
Spiegel: Показа ли Джокович фалшив положителен тест за коронавирус?
Снимка: Getty Images

Новак Джокович може да има още по-сериозни проблеми с австралийските власти заради подозренията, че е представил фалшив тест за коронавирус. Разследване на “Spiegel” показва, че положителният тест не е от 16 декември, а от 26-и, пише 24 часа.

Водачът в световната ранглиста по тенис, който все още чака дали ще бъде допуснат да участва в откритото на Австралия, може да е направил манипулация с датите. При пристигането си в Мелбърн сърбинът бе задържан на летището, визата му бе анулирана, а той бе пратен в хотел за карантинирани. Впоследствие съдът се произнесе в полза на носителя на 20 титли от “Големият шлем” и стана ясно, че визата е анулирана незаконно. Съдебното решение обаче може да бъде отменено от министъра на имиграцията Алекс Хоук.

Запознайте се със съпругата на Новак Джокович - най-голямата му подкрепа (СНИМКИ)

Най-добрият тенисист в света Новак Джокович е добре известен с уменията си на корта, но напоследък привлече вниманието към себе си пора...

Според представената от адвокатите на Новак документация от Института за обществено здраве на Сърбия положителният му тест за коронавирус е от 16 декември, а отрицателният - от 22 декември. В разследването си двамата автори на “Шпигел” използват два аргумента. Първият е така нареченият времеви печат. Използва се в информатиката, за да се определи точен момент след сканиране на QR кода и номера на теста. Времевият печат показва броя на секундите, изтекли след 1 януари 1970 г. В случая с Джокович се оказва, че положителният тест е от 26 декември. Проверката е осъществена със съдействието на специализираната IT фирма Zerforschung.

В подкрепа на тази теория е и номерът на положителния тест (7371999), който е по-голям от този на отрицателния (7320919). При сканирането на QR кода на теста от 16 декември в 13,19 часа той е отрицателен и така сръбският тенисист се лишава от възможността да влезе в Австралия с медицинско изключение заради прекаран коронавирус, тъй като той няма задължителната пълна ваксинация. В 14,33 часа тестът вече е положителен. “Най-приемливото обяснение за нас е, че положителният резултат е добавен в официалната база данни на Сърбия на 26 декември, а не на 16-и”, коментират от Zerforschung.

Все още не е изяснена и мистерията около декларацията за пътуване на Джокович. Там на въпроса дали е бил в други държави освен Сърбия в последните 14 дни преди полета за Австралия, е отбелязано квадратчето с “не”, което не е вярно. Вчера Джокович обясни, че грешката при попълването на документа е на неговия мениджър. Водачът в ранглистата пусна в Instagram доста дълъг текст, в който дава подробности за обществените си прояви в дните след положителния тест. Той твърди, че по темата има доста “дезинформация”.

“Искам да подчертая, че опитах много сериозно да осигуря безопасността на всички. Посетих баскетболен мач на 14 декември, след който стана ясно, че няколко души са дали положителна проба за COVID-19. Въпреки че нямах симптоми, направих бърз антигенен тест на 16 декември, който бе отрицателен, по-късно през деня си направих и PCR тест. На следващия ден посетих тенис събитие, за да наградя деца. Преди това си направих антигенен тест, който бе отрицателен. Тогава още не бях информиран за положителния PCR тест. На 18 декември бях в моя тенис център в Белград, за да изпълня ангажимента си за интервю и фотосесия за френския “Екип”. Отмених си всички други ангажименти освен интервюто. Не исках да подведа журналиста, но се държах на разстояние и носех маска, която свалих само за снимките. След интервюто се прибрах у дома и се изолирах за изисквания период. Сега смятам, че това бе грешна преценка”, пише в позицията на Джокович.

Джокович призна, че не се е карантинирал след положителен PCR тест

Световният номер едно Новак Джокович призна, че не се е карантинирал след положителен PCR тест. Той стори това в нарочна публикация във...

Още: Доказано? Джокович и Сърбия правят каквото поискат: Тестът за COVID е фалшив (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕНИС:

Григор си спомни за победата над Джокович: Исках да спечеля малко пари и да се преместя в друг хотел (ВИДЕО)

Тежък жребий за Григор Димитров на Мастърса в Мадрид

Григор Димитров запази позиция в топ 10 на световния тенис

След нощно парти: Григор и гореща тенисистка отпрашиха с Ламборгини (ВИДЕО)

Григор Димитров загуби една позиция в световната ранглиста в тениса

Стефанос Циципас разби Каспър Рууд и триумфира в Монте Карло (ВИДЕО)

18-годишният Илиян Радулов е на 1/2-финал на ITF турнир в Испания

Джокович разкри "тайната" да е номер 1 в света дори и на 37 години

Сумата, която спечели Григор Димитров от Мастърса в Монте Карло

Григор Димитров изпусна два мачбола и отпадна от 7-ия в света в Монте Карло (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com