Той успя – първа титла за Григор Димитров в турнир на ATP

152472
Снимки: Getty Images / Guliver

2:6, 6:3, 6:4 – това, което цяла България чакаше да се случи, най-после стана факт. Григор димитров стана първият български тенисист, печелил титла от турнир под егидата на ATP. Нашето момче взе титлата в Стокхолм след нов обрат и победа над първия поставен в схемата и номер 3 в света Давид Ферер. Това беше и първият успех на Григор срещу именития съперник в общо четири мача.

Първи сет

Втори финал в кариерата на Григор Димитров в турнир на ATP

Първата българска ракета Григор Димитров успя да навакса сет пасив и да победи номер 25 в света Беноа Пер с 2:1 сета – 4:6, 6:2, ...

Срещата започна с гейм, продължил 8 минути и половина, в който Григор спаси цели четири точки за пробив, всичките след разигравания и успя да вземе подаването си след гениално воле, което направи след като топката го беше подминала.

Огромната неприятност за Григор стана факт в третия гейм  - той поведе с 40:0, но допусна Ферер да му вземе четири поредни точки, спаси се с ас, дойде обаче втори шанс за Ферер за пробив и тогава Григор от печеливша позиция изкара форхенда в аут – пробив за испанеца, станал по много неприятен начин. Правеше впечатление и че Григор сервира твърде често на бекхенда на Ферер, който успяваше да блокира мощните сервиси и да влиза в дълги разигравания, в които е цар.

При 2:1 за Ферер Григор си извоюва 0:40 на негов сервис след страховит бекхенд по правата, но испанецът спаси и трите точки с агресивна игра, като българинът имаше реален шанс само при 30:40, но игра много дефанзивно със сечен бекхенд. Григор обаче не се отказа и успя да принуди Ферер на два пъти да пресили форхенда си в следващите две точки – рибрейк и 2:2 гейма.

Трагичното представяне на сервис за Димитров обаче продължи и Давид Ферер направи втори пробив, този път на нула, след като българинът помогна с двойна грешка и още две непредизвикани. Димитров обаче веднага можеше да върне и този пробив, след като с нов бекхенд по правата от движение, който закачи мрежата, матира Ферер, но този път испанецът вкара много хубав първи сервис и се спаси. Геймът обаче се проточи, стигна се до още две изравнявания и Григор пак имаше шанс за пробив, обаче Ферер отново излезе много точно и премерено на мрежата и не даде възможност на нашето момче, а след това успя да изтръгне много важния гейм – 4:2.

Инициативата вече премина изцяло в ръцете на Ферер, който стигна до нови две точки за пробив и реализира втората след неконтролиран форхенд на Григор по правата. Показателите на българина на сервис бяха далеч от желаното – малко над 50% спечелени точки на първи сервис и под 20% спечелени точки на втори сервис.

Втори финал в кариерата на Григор Димитров в турнир на ATP

Първата българска ракета Григор Димитров успя да навакса сет пасив и да победи номер 25 в света Беноа Пер с 2:1 сета – 4:6, 6:2, ...

Именно това слабо представяне на сервис костваше много на Григор, който в геймовете на Ферер успяваше да стигне до шансове, при 5:2 и сервис на испанеца имаше нова възможност за пробив – общо седма в сета за него, но на собствен сервис Димитров играеше лошо – три пробива за Ферер, при положение че дотук в турнира българинът беше пробит само веднъж.

Втори сет

Най-после Григор успя да спечели сервис гейм, без да се стига до дюс – първият в частта, на 30. Българинът започна да стабилизира играта си на начален удар, а при 2:1 стигна до осмия си шанс за пробив, но Ферер вкара ас от втори сервис по правата, след като Григор тръгна да отваря ретура за форхенд уинър и беше хванат в крачка.

Играта на Григор обаче постепенно вървеше по възходяща – той взимаше по-лесно сервис геймовете си и даваше съпротива в тези на Ферер и големият шанс дойде – при 4:3 гейма в полза на българина се стигна до 15:40 на сервис на Ферер, последва дълго разиграване и Григор го спечели благодарение на бръснещ слайс бекхенд, който испанецът не успя да отиграе. Последва и гейм на нула, с който българинът затвори втората част в своя полза – 6:3.

Трети сет

Григор Димитров стигна полуфинал в Стокхолм

Трети мач в Стокхолм, трета победа за Григор Димитров. И днес неговият опонент, французинът Кени Дьо Шапе, беше далеч от класата му, то...

Решителната част започна с по един бърз сервис гейм за двамата тенисисти, а след това Григор успя да стигне до дюс в подаването на Давид след изумителна къса топка от основна линия, но само толкова. При 2:1 пък Ферер стигна до шанс за пробив, но Григор се спаси с мощен сервис на форхенда на испанеца и лесен завършващ удар. Ферер обаче ставаше все по-опасен и успя да направи 15:40 при 3:2 в своя полза и сервис на Григор, но нашето момче пак се спаси – със смела атака на мрежата и мощен начален удар.

Напрежението ставаше все по-голямо и в седмия гейм лудата радост блесна на хоризонта – Григор получи две точки за пробив, при втората нервите на Давид Ферер не издържаха и той направи двойна грешка – 4:3 за нашето момче.

5:4 – Григор Димитров вече беше на само един сервис гейм от титлата. И той успя - при първия си мачбол, след непредизвикана грешка на Ферер от форхенд, който от яд счупи ракетата си. Така Григор стана осмият играч през годината с първа титла в кариерата си от ATP. Тя означава и изкачване до рекордно място в ранглистата при мъжете - Григор Димитров вече е номер 22 в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com