Впечатляващ Федерер прекърши и Мъри и се изправя срещу Надал

64772
Снимки: Getty Images/Guliver

6:3, 6:4, 6:7 (6), 6:3 – Роджър Федерер продължава с великолепното си представяне на тазгодишния Australian Open, като в много емоционален мач прекърши номер 4 в схемата и света Анди Мъри. Така Федерер си осигури участие на полуфинал, където ще се изправи срещу вечния си враг Рафаел Надал.

Първият сет на срещата буквално беше огледален на първия сет от мача на Федерер с Цонга – швейцарският Маестро го реши с един пробив в своя полза в средата на частта, а на сервис беше буквално недосегаем, като не даде шанс на Мъри да стигне дори до равенство в някой от геймовете – 6:3. И отново впечатление правеше колко сигурен е Федерер от бекхенд – традиционно по-слабата му страна, като явно по-голямата глава на новата му ракета го караше да се чувства много уверен. Освен това той излизаше много по-точно и разчетено на мрежата и както коментира Матс Виландер по Europsort – сега Роджър изглежда повече като вратар, който знае накъде ще отиде удара и че може да го спаси.

Григор Димитров препоти Надал, но испанецът се измъкна по терлици

В четвъртфинален мач от тазгодишния Australian Open първата ракета на България при мъжете Григор Димитров даде яростен отпор на световн...

Вторият сет продължи да се развива по същия сценарий, като Мъри нямаше отговор на светкавичното атакуващо темпо на Федерер, който летеше като птица по корта. Роджър проби за 3:2 гейма, а след това дойде първото голямо изпитание за швейцареца, който трябваше да се потруди здраво, за да затвърди аванса си, но го стори без да дава точка за пробив на Мъри, който успя да стигне единствено до равенство. В крайна сметка Федерер затвори и този сет с преднина от един пробив – 6:4.

Още в началото на третия сет Федерер стигна до 15:40 в сервиса на Мъри след поредна порция точни, красиви и успешни излизания на мрежата. В този момент шотландецът за пръв път в мача успя да отрази точки за пробив в свой ущърб, след като вкара два първи сервиса и с малко късмет спаси страхотен ретур от бекхенд на Федерер. Роджър успя да си осигури още една точка за пробив след нова хубава атака, но Мъри отрази и него с драйв воле от бекхенд и измъкна важния гейм. Федерер продължи да натиска и при 1:1 пак имаше точка за пробив, но Мъри се спаси с добър сервис и акуратна атака от форхенд. Нищо обаче не можа да спаси шотландеца в деветия гейм, когато Федерер направи магически лоб на много добро воле на Мъри, почти легнал на корта и това пречупи Анди, който записа пробив на 15 и с това позволи на Федерер да сервира за мача.

Точно в този решителен момент, когато трябваше да вземе своето, ръката на Федерер трепна. Мъри върна пробива в последния възможен момент, след като в първата точка Роджър дълго оспорваше, че е имало тупкане на топката два пъти и това повлия на нервите му.

В крайна сметка логично се стигна до тайбрек, а там Мъри се пропука пръв – при 2:2 точки шотландецът пресили удара си при поредното светкавично разиграване. В следващата точка Мъри натисна много силни, вкарвайки няколко страхотни форхенда по ъглите, но Федерер върна всичко и накрая по-младият Анди отново пресили – 4:2. Следващите три точки отидоха при сервиращите и при 5:4 Федерер имаше два сервиса, за да затвори мача. При първия Роджър трябваше да изпълни втори сервис и той заложи на кик на бекхенда на Мъри, който за малко изкара ретура по правата в аут – два мачбола. Първият Федерер го пропусна след много дълго и интензивно разиграване, в което Мъри стреляше само на бекхенд и накрая успя да обърне в точния момент на форхенд. Вторият пък беше спасен само с атака на бекхенда на швейцареца. Това вдъхнови Мъри и той взе следващите две точки след смел форхенд на линията и грешка на Федерер от форхенд – 8:6.

Федерер се завърна на голямата сцена с гръм и трясък

6:3, 7:5, 6:4 - Роджър Федерер определено се завърна на голямата сцена, след като преди минути буквално размаза номер осем в схемата на...

Отчаяната съпротива на Мъри продължи и в началото на четвъртия сет, когато Федерер имаше 0:40 на сервис на шотландеца, но той се спаси след серия от мощни сервиси и мигновени атаки, показвайки, че ще се бори до последно. И действително този втори гейм на четвъртия сет беше сякаш като за последно – той продължи над 18 минути, Мъри спаси общо шест шанса за пробив, не можа да направи на свой ред над половин дузина геймбола, но накрая се измъкна, отразявайки драйв воле на Федерер – 1:1.

Драмата продължи с пълна сила, тъй като Мъри вече беше изключително уморен, но винаги, когато трябваше, успяваше да намери първия си сервис и да се спаси – например при 2:3 гейма и точка за пробив за Федерер – седмата само в този сет. Умората на Мъри обаче беше твърде голяма, при 4:3 Федерер успя пак да стигне до 0:40, Мъри нацели добре първи сервис, после направи ас, но на третата точка Роджър излезе точно напред и взе своето – пробив, 5:3 гейма и за втори път сервис за мача. Тук вече прошка нямаше, макар Мъри да поведе с 30:0 след два страхотни форхенда, но повече не взе точка в гейма, а Федерер затвори срещата с ас.

На интервюто след края на мача Федерер се пошегува, че е свикнал да пропуска много точки за пробив и затова не се е притеснил много. Слагам каменната маска на лицето и се мъча да се правя, че ще успея следващия път, каза той през смях и поздрави Анди Мъри за страхотното представяне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com