X
 
 

"Апартаментгейт" - недосегаемите отново са "невинни"

6585 8
photo of "Апартаментгейт" - недосегаемите отново са "невинни"
Снимка: БГНЕС
Три месеца след началото на скандала "Апартаментгейт" държавните институции, които трябваше да проверят дали има нещо нередно в имотните сделки на ниски цени, сключвани от управляващи, най-после започнаха да обявяват резултати. Първа се отчете антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която бодро обяви, че никой от замесените в скандала не е в конфликт на интереси. Зам. главният прокурор Иван Гешев обаче побърза да уточни, че има още една проверка, възложена на комисията - за събиране на данни за престъпления, които са от компетентността на прокуратурата. Тя още не е приключила. НАП също проверява замесените, пише в. Сега.

Вчера КПКОНПИ публикува 7 решения от проверките срещу бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, бившия правосъден министър Цецка Цачева, бившите зам.-министри на спорта и на енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, министъра на туризма Николина Ангелкова, както и съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Проверките касаят единствено потенциален конфликт на интереси и не засягат ключовия въпрос - за занижените цени на сделките. Интересното е, че те са започнали по медийни публикации.

"Апартаментгейт": Няма кой да ги накаже*

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) реши да прекрати производствата за кон...

КПКОНПИ започна проверка на Цветан Цветанов в края на март, след като се оказа, че той е закупил в столичния квартал "Изток" нов свръхлуксозен апартамент от 239 кв. м с ВИП асансьор. Жилището е придобито при заменка на скандално ниски цени. Антикорупционната комисия е проверявала две хипотези, при които Цветанов може да е в конфликт на интереси със строителната фирма "Артекс", от която е купен апартаментът. Първата касае гласуването в парламента на поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), приети през 2017 г., според които строителните разрешителни за определен тип сгради ще важат не пет, а десет години. Това породи съмнения, че от измененията се е облагодетелствала именно "Артекс", тъй като разрешителното за небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" е изтекло през 2017 г., а фирмата е единствената, опитала се да се възползва от законовата поправка.

КПКОНПИ отбелязва, че преди две години Цветанов е гласувал "за" поправките в НС, внесени от депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Освен това дни преди да стане собственик на новия си луксозен апартамент, той е получил сигнал от ИК "Лозенец" във връзка със строежа на небостъргача, за който е уведомил Столичната община. И в двата случая има елемент от състава на конфликта на интереси - лице, заемащо висша публична длъжност, е упражнило правомощия по служба. "Липсва обаче частен интерес, който би могъл да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията от страна на Цветан Генчев Цветанов", пише в решението на КПКОНПИ.

Комисията по никакъв начин не прави връзка между гласуваните промени в ЗУТ, сигнала, който Цветанов е препратил до Столичната община за небостъргача "Златен век", и последвалата сделка между бившия зам.-председател на ГЕРБ и "Артекс". Според проверяващите няма конфликт на интереси в това, че Цветанов е заменил два апартамента с площ от 112 кв. м и 80 кв. м за луксозното жилището в сграда "Летера" на "Артекс", като е доплатил още сумата от 100 хил. лв., които са от кредит и лични средства. Не е обърнато никакво внимание на факта, че в същия ден заменените апартаменти са прехвърлени от "Артекс" на бившия IT специалист от ГЕРБ Симеон Велков.

За сметка на това КПКОНПИ се е заела със задачата да тълкува поправките в ЗУТ, като посочва, че те нямат ретроактивно действие и не формират предимство или по-благоприятно положение за конкретно лице – физическо или юридическо. Тоест антикорупционната комисия изключва възможността измененията в закона да са облагодетелствали "Артекс". Интересното е, че подобно категорично становище към момента не са изразили нито МРРБ, нито ДНСК, които имат пряко отношение по въпроса.

Цецка Цачева също е гласувала в подкрепа на поправките през 2017 г., когато все още е депутат, но и тя не е в конфликт на интереси. Тя подаде оставка като министър на правосъдието заради това, че е купила 198 кв. м апартамент от "Артекс" за 285 704 лева, или около 670 евро на квадратен метър. Пред КПКОНПИ Цачева е обяснила, че в началото на 2017 г. се е поинтересувала от строителството на жилища в "Изток". Видяла е табела на строителен обект в района с името на фирмата, а от интернет е намерила офиса на дружеството, където е отишла сама. Комисията оправдава ниската цена на покупката с това, че апартаментът на Цачева е купен "на зелено". "При този вид покупка в момента на подписване на предварителния договор имотът все още не съществува като самостоятелно изграден обект и е много важно купувачът да се довери на продавача за това, че имотът ще бъде построен в договорения вид", коментират от КПКОНПИ.

Отмениха акта за събаряне на терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев

Няма да бъдат съборени постройките върху терасата на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Актът за събарянето им е отмене...

С идентичен край завършва и проверката срещу депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов, който през фирмата си е купил апартамент от "Артекс". Комисията установява, че няма данни за упражнени правомощия в качеството му на народен представител, затова не е в конфликт на интереси.

Не е ясно по каква логика КПКОНПИ е проверявала за конфликт на интереси останалите замесени в "Апартаментгейт", при условие че те никога не са били депутати. КПКОНПИ отбелязва, че бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов е придобил ново жилище през 2018 г. "в качеството му на физическо лице, участник в гражданско-правния оборот, а не в качеството му на лице, заемащо публична длъжност". Не е обърнато внимание на цената - апартамент от 150 кв. м и два гаража от 31 кв. м и 19 кв. м за едва 240 312 лв., което прави по 612 евро за квадрат. Бившата зам.-министърка на спорта Ваня Колева, която, освен че е кумица на Цветанов, вече е и негова съседка в луксозната кооперация, също е проверена единствено за конфликт на интереси. Очаквано КПКОНПИ констатира, че тя "не би могла да упражни правомощия по служба по отношение на трети физически или юридически лица във връзка с осъществяване на сделки с недвижими имоти".

Министърът на туризма Николина Ангелкова, срещу която започна проверка по сигнал на Валери Симеонов, въпреки че не е купувала апартаменти от "Артекс", също излиза суха от скандала. Комисията не е установила конфликт на интереси, тъй като Ангелкова не е упражнила правомощия по служба във връзка с нейни сделки за имущество. КПКОНПИ посочва, че произходът на средствата за покупките е от родители, спестявания, заплати и продажба на други имоти.

Единственият, срещу когото КПКОНПИ предприема някакви действия, въпреки че също не открива конфликт на интереси, е председателят на ВКС Лозан Панов. Той живее в апартамент на фирма на съпругата му, закупен от "Артекс" две години преди да сключат брак. Комисията обаче препраща друг сигнал срещу Панов към Инспектората на Висшия съдебен съвет, който да провери дали не е нарушен Кодексът за етично поведение на българските магистрати, и изрично указва, че чака резултат от тази проверка.

Във всички проверки активно участва зам.-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев, който също е замесен в "Апартаментгейт", но остана единственият, срещу когото няма проверка нито от прокуратурата, нито от данъчните. Той е собственик на част от тераса с квадратура 244 кв. м и на апартамент от 63 кв. м, които е закупил за 18 639 лв., или 151 евро за квадрат. Славчев обаче не само че не беше отстранен, но и официално замества шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който бе принуден да излезе в отпуск, докато НАП го проверява заради терасата от 244 кв. м, която е пропуснал да декларира в имуществената си декларация.

Антикорупционната комисия оневини замесените в "Апартаментгейт"

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е установила нарушения при прове...

Зам. главният прокурор Иван Гешев коментира вчера, че държавното обвинение поддържа постоянен контакт с данъчните, които проверяват и шефа на следствието Борислав Сарафов заради имоти на сина му. "Процедурите по данъчния кодекс са доста по-тежки и тромави, което забавя тези проверки“, заяви Гешев, който пък е проверяван от КПКОНПИ за конфликт на интереси по делото срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Зам. главният прокурор добави още, че се очаква да излизат " интересни неща" за злоупотреби с евросредства при къщите за гости.

Всички са невинни или недосегаеми?

Без установен конфликт на интереси завърши проверката на КПКОНПИ срещу депутата от БСП Елена Йончева. Комисията беше сезирана, че семейството на мъжа на Йончева е построило с евросредства комплекс от три вили в близост до морето. Народният представител от левицата Крум Зарков, за когото в медийни публикации се твърди, че през 2015 г. купува заедно със съпругата си апартамент от 140 кв. м за 155 000 евро, или 1107 евро на квадратен метър, също не е в конфликт на интереси. Проверката срещу лидера на НФСБ Валери Симеонов пък е прекратена заради изтекла давност. Сигналът срещу него касае имотни сделки в периода 2004-2013 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Главният КОМПир - главен далавераджия !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Далавери, ГЕРП далавери, но ... "нашите" хора са винаги невинни . Законът ГЕРБ : "Кради, за да имаш, върти далавери, за да управляваш" !
 • Елена Йончева 3 Елена Йончева преди 1 месец Профил на трол?
  Апартамент гейт си беше пушилка още от пускането му в обращение от соросоидните организации на олигарха Прокопиев и джендъра- стар ерген Христо Иванов Бойкикев от т.нар. "Демократична България", в която влиза костовата партийка ДСБ начело с Базедови очички(комичниягенерал Наско Атанасов и джендъра Радан Кънев от Варна),зелените , бенбените и тем подобни хомосексуалисти и травестити. Целт виж още ›› а беше ведно с ниновската БСП да свалят ГЕРБ от власт и да докопат държавната хазна. Не стана. Техните покровители от Русия и КГБ останаха недоволни. Дори неюридическите люде знаят как се оперира с покупко-продажба на имоти. Всички знаят, че няма нарушение на закона, нито пък на житейските правила. Кура Нинова Крушовичанска и олигархът Иво(н) Прокопиев Разградски удариха на камък и този пореден път! Много ги боли прокопиевците(грантаджии сороски) плюс комунетата на бесепето!!! Българските институции си свършиха работата перфектно.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ама, как така са невинни ? Не вярваме и на съда ! Ми ние, от actualno.com, достойнството и честа си, в този апартаментгейт сме заложили ! Нямало и личен асансьор ? И това не може да бъде ! Сега , кво ? Ето и другаря ..... ми толкоз......
 • Татяна Буруджиева 2.1 Татяна Буруджиева преди 1 месец Профил на трол?
  Браво! Елегантно и прикрито осмиване на комунистическия сайт АКТУАЛНО!
  : 5 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Няма как да не си спомня за покойния Иван Славков като чета тези редове (лека му пръст). Така него са го разследвали (още преди 1989 г.) за куп неща, и винаги е излизал чист. Помня едно негово интервю по телевизията, в което той казва с характерната си блага усмивка: "Невинен съм като гергьовско агънце!" Когато попадна обаче в международен скандал с МОК беше набързо детрониран, без да му виж още ›› цепят басма. Какво ли би станало и с нашите юнаци ако ги разследва независим международен съд?
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ......межденароден съд , например руски .......
  : 3 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  1.1 Дядо Циклопчо, по-кротко !
  : 1 !
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...