Борисов към Радев за коронавируса: На първата седмица дайте да похарчим парите (ВИДЕО)

9703
Борисов към Радев за коронавируса: На първата седмица дайте да похарчим парите (ВИДЕО)
Снимка: ПЦ на МС

Действително много интересно и неочаквано е за мен това, което се случва. Всеки ден долагам на президента какво се случва и какво се прави. Сутринта в 10.00 ми се обади да ми каже двата мотива, с които връща закона, но услужливо забрави да каже, че БСП предложи текстовете, които връща, каза министър председателят Бойко Борисов на извънреден брифинг.

На брифинга станаха ясни две неща - че законовата поправка за спекулата няма да бъде подкрепена от ГЕРБ и че ще се търси изчистване на текста за свободата на словото, който влезе в Наказателния кодекс.

"Даниела Дариткова ми се обади и ми каза, че БСП излизат, ако не приемем мерките за спекулата, ако лъже тя, значи лъжа и аз", каза той. Второто, заради което ми каза, че ще върне закона, е думичката "невярна информация" (бел. ред. - заради фалшивите новини), аз му казах да я заменят с каквато искат.

 

В това, което прочетох, че Радев е казал няма никакви предложения. Сутринта му казах, че ще прегласуваме текстовете, защото е правилно, продължи Борисов.

"Първата ни задача е да защитим живота на хората. Който се заиграе със страховете им, губи", заяви Борисов. Какво иска, да похарчим парите за една седмица ли? Не сме толкова безотговорни, отсече премиерът. Кредити ще даваме след месец-месец и половина, каза той, но в смисъл, че тогава ще се мисли за такава мярка за подпомагане, ако кризата е отминала.

"Най-лесно е да отворим резервите на държавата. Но никой не знае колко дълго ще продължи кризата. Нека като видим за колко време ще е тази гадост – 1-2-3 месеца ли ще е? Тогава ще извадим пари за засегнатите", поясни Борисов.

Министър-председателят припомни, че преди броени дни представители на всички институции и партии са се "съгласили с това, че мерките, които влиза българското правителство са най-добрите и навременни в цяла Европа".

"За разлика от тези популисти, които си позволяват всеки ден да си менят мнението, ние с моите колеги носим цялата отговорност. Един член приехме в закона, предложен от БСП, и веднага стана хаос на пазара. Той на практика създава спекулата, затова още утре този текст, когато влезе законът, да се прегласува. Ако има по-добър текст, разбира се ще се подкрепи. По-добре да останем без този текст, отколкото да накараме пазара да се изкриви по начин, по който различни хора предлагат. Ако се сравни с това, което говори президентът Радев в четвъртък, а са минали само два дни, няма нищо общо с това, което той каза в мое присъствие", допълни премиерът.

Той бе категоричен, че правителството няма да допусне да се стигне до намаляване на пенсиите и че точно опазването им е вторият най-голям приоритет: "До последния лев ще стискаме да имат пенсионерите гарантирана пенсия".

Премиерът обясни още, че единственото, за което евентуално ще се използва армията, е да върши работата на полицаи и пожарникари, в случай че техният състав временно намалее. "Не пипаме в армията, докато полицаите и жандармерията имат още сили да проверяват", каза той.

Той коментира и темата с лекарствата, за които се смята, че помагат при лечението на заразени с коронавирус. И бе категоричен, че държавата прави всичко възможно да се сдобием със субстанциите. Когато това стане, големите ни фармацевтични компании имат говотвност да започнат производство.

Нинова: Правителството компенсира безсилието си със силови мерки

Резервите на президента към Закона за мерки по време на извънредно положение са основателни. Те повтарят нашите аргументи, изразени в Н...

Още утре депутатите ще преразгледат закона на комисия,обеща премиерът. Текстовете, които президентът визира, ще бъдат преразгледани, каза той.

Вижте още: Борисов, президентът и коронавирусът: Знаменити цитати

Президентът наложи вето на част от Закона за извънредното положение

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 22 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика