Доган предколедно посочи как България да излезе от дупката

5867
Доган предколедно посочи как България да излезе от дупката
Снимка: БГНЕС

Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори. Нещо повече, дори - трябва да направим необходимото управляващите да не претърпят вътрешнопартийна имплозия. Това заявява почетният председател на ДПС Ахмед Доган в слово, което е прочел на годишната сбирка на ръководството на ДПС, публикувано на сайта на партията.

Накратко Доган вижда бъдещето на България само по един начин - програмен кабинет за ускорено догонващо развитие на България. Тази теза беше застъпена и от Сдружение "Инициатива Единение", чието лице е бившият ръководител на БАН Стефан Воденичаров, който е на мнение за широко обединение около национални цели от две години насам. "Разбира се, на първо място е нужно изграждането на сравнително цялостен "работен" проект с динамични параметри за ускорено развитие на страната по приоритети и сектори", казва Доган, който не иска промяна на Конституцията за тази цел.

Карадайъ: Днес национализмът и ксенофобията набират сила

"Социалната страна на устойчивото развитие е много важна и актуална тема. Днес популизмът, национализмът, омразата, и ксенофобията наби...

В речта си как България ще стигне до просперитетно развитие, Доган започва от мигрантската вълна и как тя поставила "на критично изпитание базовите ценности на европейската културна и мисловна история: разумност, свобода, отговорност, толерантност, стабилност, сигурност, солидарност и социална отговорност" и как настъпил края на либерализма, консерватизма и дори на социалната идея заради "срива на мултикултурността" и "криза на толерантността".

Именно заради това Доган поставя въпроса - готов ли е ЕС да поеме ангажимент за промяна на световния ред и превръщането му в общоприемлив?

"От гледна точка на този актуализиран портал на възприятието през последните 5- 6 години се забелязва тенденция за смяна на визията и модела за развитие на света: от отворен свят и преобладаващо позитивен за мир, добросъседство, просперитет, качество на живот, права и свободи на човека, насърчаване на интеграционните процеси, към затворен свят, борба за надмощие, демонстрация на нови военни технологии, превъоръжаване, териториални претенции, превръщането на ембаргото в геополитически инструмент за натиск, криза на толерантността. Светът става все по-неопределен и непредвидим с очевидно увеличаване на рисковите полета и санитарните зони в планетарен мащаб. И това се случва при занижени опции за конфликтност между обществото и държавата и между отделните съперничещи се държави", смята Доган.

Почетният председател на ДПС вижда целия този процес като "събуждане на духа на злото" (изписано с главна буква), а злото било с по-дълбоки корени от доброто - у хората, смята той.

Зам.-председател на НФСБ смята, че Доган действа чрез Сидеров да свали правителството

Да се представя този конфликт само като персонален между Волен Сидеров и Валери Симеонов не е редно. Атаките на Волен Сидеров подкопава...

"Поставя се под въпрос "обществения договор" между партии и избиратели, което рефлектира пагубно върху самата същност на представителната демокрация. Политическата субектност на основните институции и на системните партии се тресе, което създава предпоставки за превръщането на Улицата в основен играч в Политиката. Това обстоятелство създава благоприятна почва за посявка и избуяване на популизмите и национализмите, които обезпокоително се ситуират в европейското политическо пространство", казва Доган, според когото България не е изключение.

Що се отнася до родната картинка, Доган критикува парламент-правителство-президент поравно и казва, че станали майстори в печеленето на врагове - лични, партийни и институционални. Нямало възприемане на политическата реалност и това водело до "самопроизвеждащи се скандални ситуации". А щом Улицата променя политическото статукво, вече е твърде късно, смята Доган.

Освен това той посочва, че все така продължаваме да изоставаме от развитието на ЕС и това вече не ни притеснява, а е даденост за нас. "Далеч сме от разбирането, че нарастващата бедност е основна причина за увеличаването на престъпността и корупцията. Бедността води до опасно преструктуриране на обществото, радикализира недоволството и маргинализира целия елит на държавата", казва Доган.

"Не ни е приятно дори да се позамислим, че от началото на прехода милион и половина български граждани са напуснали страната. И според различни социологически проучвания още един милион са в очакване да сторят същото. През последните десет години има драстичен спад на чуждестранните инвестиции с 85%. Шокиращ е фактът, че не само бедните търсят препитания в чужбина. И българските бизнесмени бягат от страната и инвестират в други страни. Основна причина за това е изкривеният ангажимент на държавата към икономиката на страната. Държавата не може да си позволи лукса да бъде само наблюдател и „нощен пазач” на стопанския живот на страната. Погрешно поднесената неолиберална концепция за тотална дерегулация на новородената пазарна икономика я осакати. Сега нямаме нито пазарна икономика, нито свободна конкуренция, нито сериозен държавен ангажимент в икономиката. Държавата се оттегли от стопанския живот на страната, но продължава да се вживява в ретроградната си роля на основен работодател и санкциониращ фактор на бизнеса. Липсва ни утвърдено разбиране, че държавната администрация не създава блага и икономически растеж, а я прави икономиката, и най-вече българските работодатели", заявява Доган. Той е категоричен: "Бизнесът определя политиката, а не обратното".

Ахмед Доган се срещнал с американския посланик

Американският посланик Н. Пр. Ерик Рубин се срещна с ръководството на ДПС, съобщиха от партията. В централата на партията почетният пр...

"Ние трябва да имаме три пъти по-бърз растеж спрямо средноевропейското нарастване на брутния продукт на глава от населението. Паднем ли под 6%, е индикация, че нещата не са подредени както трябва. И най-неприятното е, че с още едно поколение се обричаме да бъдем най-бедната страна в ЕС. Нито една партия няма необходимия политически и експертен капацитет за постигането на тази стратегическа цел. Но българският парламент като цяло има този ресурс. Защото "обединението прави силата", убеден е Доган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика