Договорът ни с Македония с шанс да влезе в сила до края на 2017 г.

1725
Договорът ни с Македония с шанс да влезе в сила до края на 2017 г.
Снимка: МВнР

До края на годината Договорът за приятелство с Република Македония може да влезе в сила. Това стана ясно по време на срещата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров в Струмица. Двамата първи дипломати ще положат усилия парламентите на двете страни възможно най-бързо да ратифицират договора, съобщиха от МВнР.

Захариева и Димитров разговаряха в рамките на съвместното заседание на правителствата на България и на Република Македония. “Поздравяваме българското правителство, че внесе ратификацията на договора в Народното събрание. Надявам се до края на годината или в началото на следващата и ние да го ратифицираме”, каза Никола Димитров. Той благодари на Захариева и за организираната от нея и шведската външна министърка Марго Валстрьом работна закуска в Брюксел, посветена на Република Македония, която се проведе преди седмица.

Македонският премиер Заев: Подписваме нови 10 договора с България

Много е важно България да помогне в хода на интеграционните процеси на Македония в ЕС и НАТО. Това заяви премиерът на Република Македон...

“Много се радвам, че нашите правителства се срещат днес в Струмица, защото от 18 години не сме имали междуправителствено заседание - заяви министър Захариева. - Аз съм оптимист за европейската интеграция на Балканите след подкрепата от страна на Федерика Могерини и Жан-Клод Юнкер, които посочиха региона като един от най-важните приоритети на ЕК”.

Въпреки че Договорът за приятелство още не е влязъл в сила, България предприема първи практични мерки в подкрепа на Република Македония. Българското Министерство на външните работи финансира 6 проекта на стойност 380 000 евро. Първият от тях е вече факт, доставка на автомобил на хора със специални потребности.

Другите проекти са посветени на интеграцията на децата аутисти, за санирани на най-голямото училище в Скопие. Двамата министри обсъдиха финансирането на коридор номер 8 и другите проекти за свързаност в региона.

Захариева и Димитров подписаха в Струмица и Платформа за активизиране на сътрудничеството между двете външни министерства.

Борисов от Македония: За мен Балканите са приоритет

Със среща на четири очи между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев започна посещението на българската делегация в Републи...

По-рано среща на четири очи между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев започна посещението на българската делегация в Република Македония за провеждане на първото съвместно заседание на правителствата на двете страни. Срещата се състоя във Водочкия манастир, който премиерът Заев определя като едно от най-красивите места на родния му град Струмица, предаде БГНЕС.

Преди началото на пленарните разговори министър-председателите Борисов и Заев положиха венци пред паметника на Борис Трайковски – президент на Република Македония в периода 1999-2004 г.

С Македония ще строим магистрала Струмица - Петрич

Започваме да строим магистрала Струмица - Петрич. Това заяви в македонския град премиерът Бойко Борисов, който се срещна с македонския ...

Actualno.com припомня, че темите, които обсъждат българското и македонското правителство, са свързани с българската подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, развитието на инфраструктурата и подобряването на свързаността – транспортна, дигитална, телекомуникационна, конкретни проекти за сътрудничество в областта на отбраната, туризма, кадастъра, сътрудничеството при бедствия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика