Дончев: Несериозно е някой да твърди, че в България няма корупция

2341
Дончев: Несериозно е някой да твърди, че в България няма корупция
Снимка: БГНЕС

Корупцията е реалност. Абсолютно несериозно е някой да твърди, че в България няма корупция. Опити винаги има, съществения въпрос е как държавата се справя с тези опити.

Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в ефира на БНТ по темата с корупцията у нас и в Европа.

Дончев за насилието Габрово: Ако човещината е сведена до процедура, сме обречени

Ако човещината е сведена до процедура, сме обречени и като човеци, и като народ. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира на стран...

Това, което може да се мери, е усещането. Самото усещане, че има корупция, би могло да обезкуражи инвеститорите. Това усещане ерозира отношението към държавата и държавните институции. Най-страшното от корупцията е, когато тя подмени честното състезание. Това е буквално удар в сърцето на пазара, затова корупцията е опасна, категоричен бе Дончев.

Той коментира и поведението на вицепремиера Валери Симеонов по отношение на евродепутата Ска Келер, като посочи, че "този тон не е типичен за Европа".

Истанбулската конвенция

Самият факт, че дебатът тече публично, това означава пълна прозрачност. От това, което четох, не видях повод и причини за всички останали коментари.

Част от обществото видя страховете си в тази Конвенция, не без чужда помощ. Когато има подобна реакция, мъдрият политик никога не действа на инат. Нека да бъде сложена конвенцията на страни, коментира още Дончев създалите се настроения около Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Дончев: Не бих позволил да мине решение, застрашаващо Пирин

Не само обичам планините, но и Пирин. Не бих позволил да мине решение, което го застрашава. Обичам го не по-малко от хората, които бяха...

Няма да бъде правилно, ако свършим разговорът само с Конвенцията. Вероятността утре някой да запали нов страх, е много голяма. Много опасна политическа технология е някой да си играе с алхимията на страховете, поясни още Томислав Дончев.

Управлението на еврофондовете

Със сигурност има процедури, които са забавени, вследствие на обжалване. Но обжалването не е по дефиниция нещо лошо и не е процедура, която да създава проблеми, каза вицепремиерът по отношение на управлението на парите от Брюксел.

Обжалването е точно механизмът, чрез който някой, който счита, че е ощетен, да си търси правата. Големият проблем е това, което се набива на очи - изнундването на всяка цена с обжалването. Има фирми, които нямат абсолютно нищо общо с предмета на поръчката, но обжалват, отбеляза Дончев.

По думите му средният темп на обжалване изглежда така: от 100 процедури, 10 се обжалват. Но за големите процедури понякога обжалването е по-скоро задължително. Броят на обжалванията е насочен към процедурите, в които е съсредоточен стратегическият интерес на държавата.

Дончев призна за търкания и разногласия в коалицията

Напрежение не, понякога има търкания и разногласия и това е напълно нормално. Даже би било подозрително да не е така. Това каза пред жу...

По отношение на еврофондовете и отделните програми ние стоим все по-добре, каза вицепремиерът. Частните инвестиции се насърчават с повече аргументи защо е добре да се прави бизнес в България. Опитът на вече дошлите е един от най-ефективните механизми. Даваме все повече сигнали, че България е добро място за правене на бизнес, поясни Томислав Дончев.

Бъдещето на ЕС след Brexit

Рано е да се каже за вноската на България в ЕС след Brexit. След излизането на Великобритания, ще се отвори дупка. Ние ще имаме нови разходи, свързани със сигурност.

Има вариант бюджетът да стане по-малък. Вторият вариант е, че всички държави се ангажират да плащат малко повече. Третият вариант е комбинация от едното и другото. Рано е да се каже. Ние все още нямаме предложения за нов бюджет, заяви вицепремиерът по отношение на бъдещето на Съюза след напускането на Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика