ЕМА потвърди, че ваксината на AstraZeneca е безопасна

2078
ЕМА потвърди, че ваксината на AstraZeneca е безопасна
Снимка: Getty Images/Guliver

Ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефикасна. Вече 7 млн. души са ваксинирани с нея. Това съобщиха от Комитета за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата в четвъртък.

Предстоят допълнителни проучвания по таргети, които ще доуточнят на какво се държат нежеланите реакции, обяви директорът на агенцията Емър Кук на онлайн пресконференция. Тя посочи още, че на базата на наличните доказателства "ние все още не можем да изключим определено връзка между тези случаи (с кръвни съсиреци) и ваксината".

Така Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) даде успокояващи сигнали, че всичко е наред с ваксината на AstraZeneca.

Кук заяви, че Европейската агенция по лекарствата ще продължи с проучванията за допълнително разследване. Тя призова всички хора да съобщават при регистриране на странични реакции на ваксината. Но все пак подчерта позицията на ЕМА, че "тази ваксина е безопасна и ефективна опция за защита на гражданите от COVID-19". И обясни, че случаите с тромбози ще бъдат описани в листовката на ваксината, като от българска страна по-късно специално беше уточнено, че се обръща внимание за изключително редки състояния, при които по принцип човек е с по-ниско ниво на тромбоцити от нормалното.

Пред Actualno.com проф. Радка Аргирова, която е най-известното име в българската вирусология в момента, коментира още преди пресконференцията на EMA, че една ваксина се преценява колко е добра в съотношение ползи срещу рискове. Ако ползите надвишават многократно рисковете, ваксината се прилага - типичен пример е ваксината срещу полиомелит.

Тромбоза след ваксина срещу коронавирус - наш лекар с предположение за особени случаи в Германия

Възможно ли е приемът на противозачатъчни да допринася за случаите на изключително редкия вид тромбози (запушване на вени на мозъка), к...

Ваксината на AstraZeneca осигурява най-малко 60% ефективност (ефикасност) при превенция на вируса и няма доказателства, че страничните ефекти са пряко свързани с ваксината, казаха още от ЕМА.

"Отговорът на някои въпроси остава несигурен. Все още няма категорични данни, потвърждаващи дали ваксината предизвиква тромбоцинтопения и мозъчни тромбози", посочи председателят на проверяващата комисия д-р Сабине Щраус. Припомняме, че докладваните случаи касаят различни видове тромбоза.

Оказа се, че повечето случаи на тромбоза, които са разследвани, са при млади жени, а във Великобритания има по-малко случаи, но там почнаха ваксинация първо на хора над 65 години. Д-р Аспарух Илиев изказа предположение специално за 7-те случая на тромбоза във вени на мозъка и какво според него трябва да се провери - ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Припомняме, че поради появили се съмнения, че препаратът вероятно предизвиква кръвни съсиреци (тромби), няколко държави предприеха крайни мерки. Дания, Норвегия и Исландия временно прекратиха ваксинациите с този препарат, а в Австрия спряха ваксинирането с една определена партида

В приложението на ваксината у нас беше спряно миналия петък (12 март) след смъртен случай на ваксинирана жена с недоказана причинно-следствена връзка с имунизацията и на фона на масовото ѝ спиране в други европейски страни заради опасения, че може да повишава риска от тромбози.

Защо Белгия отказа да спре ваксинацията с AstraZeneca?

В отговор на нарастващия брой страни, които временно спират ваксинациите срещу AstraZeneca, вирусологът Марк Ван Ранст обясни защо Белг...

"AstraZeneca не причинява нищо. До момента няма доказателства, които да потвърждават такива твърдения. Изчакваме ЕМА какво ще каже днес. Имаме съдебно-медицинска експертиза от Пловдив, която ще излезе днес, най-късно утре. Българите ще разберат каква е истината", коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък. "Ако истината е такава, каквато твърдят всички учени до момента, ваксинацията ще продължи", допълни той.

По-рано днес се появи твърдение на норвежки медици, които твърдят, че са открили причината за появата на странични ефекти след ваксиниране с векторната ваксина. Според тях става въпрос за силен имунен отговор, предизвикан от ваксината - това заяви проф. Пол Андре Холм.

Още: Ако сте ваксинирани с AstraZeneca: ето какво трябва да знаете

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Коне на кралската кавалерия избягаха, всяха хаос в трафика на Лондон (ВИДЕА)

Украинската армия се разпада, няма да ни спрат американските пари: Дясната ръка на Кадиров

Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Унищожени са 26 000 куб. м руско гориво при удара в Смоленск: Украинското разузнаване (ВИДЕО)

Германия: Атака с мачете в местен университет, нападателят е застрелян (СНИМКА)

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа