ГЕРБ се готви да спре машинното гласуване минимум за местните избори

2667
ГЕРБ се готви да спре машинното гласуване минимум за местните избори
Снимка: БГНЕС

Рискуваме да провалим местните избори, ако изпълним законовото изискване да има 6000 машини за гласуване. Това заяви депутатът от ГЕРБ Анна Александрова в парламента, докато представяше законопроект за изменение на Изборния кодекс, с който да се спре машинното гласуване за предстоящите местни избори тази есен, както и за парламентарните избори. Именно Александрова официално се водеше авторът на серията от предложения за промяна на Изборния кодекс, които станаха тази зима – включително за изменението на преференцията, което после отпадна. Сега предложението се готви по познат начин - през преходни и заключителни разпоредби, като то е подписано освен от ГЕРБ, още от "Обединени патриоти" и "Воля".

По думите на Александрова защо трябва да отпадне машинното гласуване, нямало гаранция за сертифицирането на машините, придвижването им, връщането им обратно и зареждането на нов софтуер между първи и втори тур, което означавало заплаха за националната сигурност. Освен това, само 27% от хората гласували машинно на последните европейски избори, а и било далеч по-евтино да се гласува на хартия, отколкото машинно. Александрова цитира доклада на ЦИК и на "Информационно обслужване", според който един машинен вот струвал 60 лева, докато хартиеният вот бил 77 стотинки. Предвид тези обстоятелства, трябвало да се отвори пак широкият дебат има ли смисъл от машинно гласуване, а промяната сега се правела заради доклада на ЦИК за изводите от машинното гласуване.

Манолова предлага 14 спешни мерки до ЦИК и депутатите за машинното гласуване

Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до Централната избирателна комисия (ЦИК) и народните представители с подробно разписани 14 м...

Колегата на Александрова – Александър Ненков, син на председателя на КЗК Юлия Ненкова, която беше доверен човек на Бойко Борисов още от времето му на кмет на София, подчерта изрично, че местните избори са нещо съвсем друго. Ненков изрично подчерта, че машините били "един скъпо струващ експеримент", докато обясняваше, че проблемите с машинното гласуване лъснали на вот като европейския, който е в един тур и със само 33% избирателна активност, а на местния вот има два тура и активността можело да стигне до 60%. Ненков защити тезата си, че машинното гласуване е виновно за по-бавната обработка, защото на европейските избори проличало при броенето за кои гласове става по-трудно да се обработят. Освен това, при вот в два тура, ще дойде и друга трудност - да се пренастройват машините отново, защото ще има промяна на бюлетините поради намалелите кандидати за кметове.

Не става въпрос за пари, подчерта Ненков, след като обяви, че за 3000 машини отишли 8-9 млн. лева, а сега, при 6000 машини, става въпрос за двойно повече пари.

Александрова посочи, че от ДПС дали уверение, че ще подкрепят отмяната на машинното гласуване за местните избори. Това станало на правна комисия и всички партии гледали към тази позиция благосклонно, освен БСП. А Ненков подчерта, че когато трябвало да се носят протоколи и да се брои, много от партиите, особено извънпарламентарните, които подкрепят машинното гласуване, ги нямало. Масово протоколите за машинното гласуване имаха грешки - явно процесът става по-сложен, добави още той, използвайки думата "огромни", когато говореше за грешките в протоколите.

В крайна сметка стана ясно и, че засега машинно гласуване ще има на европейски избори, но и на президентски, макар и Александрова, и Ненков да натъртиха многократно колко труден вот е местният, защото е в два тура. Припомняме, че и президентските избори може да са в два тура и най-често са именно в два тура.

Никой не е искал да прави одит на машините за гласуване

Отказ да одитират и сертифицират машините за гласуване преди евровота е получила ЦИК от шест институции, пише "Монитор". Информацията с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика