Йотова не видя институционална война и атакува по всички фронтове

1706
Йотова не видя институционална война и атакува по всички фронтове
Снимка: БГНЕС

Не виждам война между "първите цигулки" в държавата. Видях нежелание на първите хора в държавата да бъдат държавници по време на първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, напомняйки, че КСНС дава възможност на най-важните от гледна точка политика хора да седнат на една маса и да се разберат по дадена тема.

Очевидно е, че за една голяма част от хората, които трябваше да са на първия КСНС, темата за борбата с корупцията не беше важна, заби нов пирон Йотова. Не мисля, че президентът очакваше, че този КСНС ще се провали, защото някой трябваше да си спазва разписанието и да си гони самолетите, добави тя пред Нова телевизия.

Очаквано - само антикорупционният закон на ГЕРБ мина през правна комисия

След над тричасови дебати само антикорупционният законопроект на Министерски съвет бе приет на първо четене в парламентарната комисия п...

Вицепрезидентът беше категорична, че законопроектът, който сега ще се гледа в пленарна зала в Народното събрание и ще бъде оформен като закон, ще е по-ефикасен, ако бяха включени текстове за защита на източници на информация за корупционни практики, въпросът с давността, въпросът какво се случва, когато някой на държавна служба отиде в частния сектор и как използва знанието си за държавните работи в частната си работа. Не съм убедена, че този антикорупционен закон ще даде справедливост за хората, заключи Йотова. Искам да се сложи ред в тази система, като всеки български гражданин, каза Йотова, която не изключи категорично от критиките си и законопроекта на БСП.

Само за да има мир и любов по институциите, никога позициите на президента Румен Радев няма да бъдат нагаждани зад гърба на обществото, закани се Йотова. Тя отказа да коментира повече новите изтребители за ВВС, но не пропусна да попита индиректно Бойко Борисов защо не отговори той дали е време да се купуват "самолети, танкове и влакове", като е поет ангажимент 2% от БВП за отбрана (бел. ред. – пред НАТО). Ние за кой вариант сме за отбраната на Европа – за досегашното положение, за споделено сътрудничество или за обща отбрана, с общи структури? Твърдя, че нямаме позиция, категорична беше Йотова. Замерянето със самолети и локомотиви е инструментариум, а не политика, добави тя. Нека правим външна политика първо тук, в България – да видим първо какъв е нашият интерес, заяви вицепрезидентът относно въпроса за ремонта на МиГ-овете ни от РСК МиГ.

По темата "Кумгейт" Йотова прогнозира, че ще бъдат вадени нови и нови случаи. Хората имат нужда да виждат безобразията в общините – какво обаче следва? Давам за пример Франция – как Франсоа Фийон беше назначил жена си и след скандала беше приет закон "за връщане на доверието до нацията" и определящ докъде стига лобизма в политиката, какво може и не може да се прави с безотчетни пари, какво се случва при назначаване на роднини на държавни постове от държавници. Стигаме само до нивото на скандала, а разумната крачка я няма, заключи Йотова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика