КНСБ алармира за множество нарушения спрямо работещи в Германия българи

3040
КНСБ алармира за множество нарушения спрямо работещи в Германия българи
Снимка: Getty Images/Guliver

Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) изнесе данни за куп нарушения, свързани с командированите работници зад граница, на фона на устойчивата тенденция за непрекъснато увеличение на броя на българските граждани в Германия, предаде репортер на Actualno.com.

Основните проблеми, с които се сблъскват нашенците във Федералната република, се отнасят до неспазване на трудовото законодателство, измами от страна на посредници за намиране на работа, неизплащане на трудови възнаграждения, невнасяне на социални здравни осигуровки, непризнаване на отработени часове. Другите проблеми, които са констатирани, се отнасят до задържане на лични документи от страна на работодателите и липса на средства за пребиваване.

Бизнесът ще може по-свободно да наема чужденци

Бизнесът ще може да наема висококвалифицирани чужди работници, без преди това да докаже, че не може да намери българи. Това решиха депу...

Едно от сериозните предизвикателства, свързано с работещите в Германия български граждани, е нерегламентираната заетост. Много мигранти работят без трудови договори и без да имат здравни и социални осигуровки, полагат труд в извънработно време и почивни дни и стават често жертва на експлоатация. Българските граждани срещат сериозен проблем с езиковите познания, остава нерешен и въпросът за оказването на хуманитарна помощ за онези, изпаднали в тежко социално положение.

Нели Ботевска от КНСБ обясни, че синдикатът започва да отделя сериозно внимание на защитата на командированите работници с Германия. Експертът посочи две групи случаи на нарушение на правата на трудещите се. Става дума за домашните помощници и социалните асистенти, които отиват в Германия, за да се грижат най-често за възрастни или тежко болни хора. "Някои от тези жени въобще не са командировани според правилата. Повечето тях не владеят немски език, предоставят им се договори на немски език, които те подписват, а на ръка се дописват договорите по отношение на заплащането", обясни още Ботевска.

По думите ѝ другите случаи са свързани със строителните работници в бранша. Има големи нарушения - подписан договор за едно възнаграждение, а всъщност се изплаща по-малка сума за това. Не се плаща извънреден труд, не се плаща труд събота-неделя, отбеляза още синдикалистът.

Синдикати срещу работодатели и по темата за липсата на кадри у нас

Законопроект за промяна на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, който синхронизира законодателството ни с европейска дир...

"Нашите българи често предприемат миграция с цел сезонна работа зад граница. Целта е прибиране на реколта. Сезонната работа означава краткосрочна заетост, която често пъти отпада от възможностите за регламентиране", коментира Валентина Васильонова от синдиката в земеделието. Тревожим се в това, че в земеделието можеш да упражняваш труд без договори. Така расте броят на хората, които попадат в уязвимост в трудова експлоатация, категорична бе тя.

Стана ясно, че в КНСБ от няколко години съществува консултантски център за български работници, които са командировани и/или искат да работят в Германия. В институцията се предоставят консултации на български език за основните трудови, социални и осигурителни права в Германия, за необходимите документи преди и по време на командироването, за евентуалните капани и уловки в трудово-правен аспект, както и към кои институции и партньори по проекта могат да се обърнат заинтересованите лица.

Информация може да се получи и в приемната на КНСБ в София пл. "Македония" №1, както и от консултантите Нели Ботевска и Величка Микова на телефони: 02/ 4010 442 и 02/ 4010 476.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика