Няма коронавирус в България, ВМА е изцяло запълнена що се отнася до инфекциозни легла

5098
Няма коронавирус в България, ВМА е изцяло запълнена що се отнася до инфекциозни легла
Снимка: БГНЕС

Все още нямаме доказан случай на заразен с коронавирус. Късно снощи са приключили изследванията на 83 пациенти с грипоподобни симптоми, няма положителен тест за коронавирус. Това заяви началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски.

По думите му, във ВМА има 6 новоприети със съмнения, резултатите от тестовете им ще са ясни по-късно днес (6 март). По-важното е, че капацитетът на ВМА за инфекциозни заболявания е запълнен и оттук-насетне пациенти ще се пренасочват към други лечебни заведения в София. Днес, 6 март, ще бъдат изписани 5 пациенти, чиито тестове са отрицателни.

Мутафчийски обясни, че идващи спортисти от държави с много случаи - като Китай, Италия и Южна Корея, да минават първо 14-дневна карантина под лекарско наблюдение в България и след това да участват на съответното състезание в България. Освен това, са отменени всички непрофесионални футболни състезания.

ЕП променя графика си заради коронавируса

Сесията на Европейския парламент (ЕП) ще бъде преместена от Страсбург в Брюксел поради "значително по-малките рискове за здравето" зара...

По места

Във Видинско 51 души се намират под домашна карантина, тъй като са се върнали преди дни от Италия, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, цитирани Нова телевизия. Те са били проверени още на пунктовете на Дунав мост 2 и "Връшка чука". При влизане у нас са подписали декларация, че остават в домашна изолация и къде ще отидат от границата, посочили са личните си лекари. При поява на симптоми на коронавирус са длъжни да се обадят на личните си лекари или в регионалната инспекция.

Всичките завърнали се от Италия работят там от години. От град Брегово сигнализирали, че новозавърнали се разхождат из града и посещават заведенията. При проверка нарушения на домашната карантина не са открити, допълват от инспекцията. Лекарите изтъкват, че е нужно високо съзнание и у завърналите се, за да останат по домовете си определеното им време.

Междувременно областната администрация в Монтана издаде специална брошура с много информация как хората да се предпазят от коронавируса, съобщи губернаторът Росен Белчев. Цветното упътване указва поведението на завърналите се от рискови страни у дома, на улицата, при пътуване.

Първи смъртен случай от коронавирус във Великобритания

Официално вече има първи смъртен случай заради заболяване от коронавирус във Великобритания, предаде BBC. Информацията е, че става въп...

Указанията са написани от лекари и се отнасят до личната хигиена – измиване на ръцете преди и след храна, почистване с дезинфектанти. "Не докосвайте с ръце очите, носа и устата си. Консумирайте само храна, преминала през термична обработка. Избягвайте допир с животни и с хора, които имат температура и кашлят", пише в брошурата.

"Кметовете на общините в областта са получили указания за почистване на обекти, които не са медицински", допълни областният управител.

Междувременно хотел в Благоевград е отказал резервация за 13 март за четирима италиански тенори - от страх от коронавируса. А МБАЛ Благоевград вече е почти изцяло заета що се отнася до инфекциозно отделение.

Репортаж на БНТ пък показа позиции на туроператори - има масови откази от пътувания в Европа, само Турция и Египет като пазари остават с непроменена активност що се отнася до желанието на българите да пътуват. "Не бива да се радваме на нещастието на другите", каза туроператор от Варна, който уточни, че когато страдат много, всъщност страда и България. Вече има очаквания, че през лятото ще има повече вътрешни пътувания.

Още: "СЗО: В 85 държави по света потвърдено има коронавирус, най-зле в Европа е Италия"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ген. Мутафчийски: Има нещо, което не знаем за COVID-19, защо в Китай действаха толкова строго?

Прогноза: Полените активизират алергиите тази седмица

Родилка и бебе са починали в Самоков

Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София

Създалото се обществено напрежение накарало Главчев да преосмисли за частната детска болница

Няма място за две детски болници: Говори Стефан Константинов

Проф. Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход да откаже строежа на нова детска болница

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване