НС намери решение за недостига на полицаи, заобикаляйки закона

3223
НС намери решение за недостига на полицаи, заобикаляйки закона
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие окончателно текстове в Закона за МВР, които предвиждат назначаване на лица по трудови правоотношения, които ще имат правомощията на униформени. Това ще става по описаните в Кодекса на труда процедури.

Според мотивите така вътрешното ведомство ще се опита да преодолее недостига на униформени.

Частните охранители се опасяват, че МВР ще изземе функциите им

Представители на частния охранителен сектор в България алармираха, че Министерството на вътрешните работи (МВР) се опитва с промени в ...

Текстовете предвиждат освен задържането на лица, нарушили пропускателния режим на охранявани обекти на МВР, тези лица да имат и право да приемат граждани и да регистрират техните сигнали и жалби, ще връчват призовки и съобщения, ще могат да придобиват "информация от явни източници за подготвяни или вече извършени правонарушения", като ще имат задължението "своевременно" да докладват, без да е уточнено на кого.

Наетите служители също така ще могат да изготвят анализи и доклади "по проблеми, свързани със сигурността на местно ниво, и предложения за тяхното решаване".

Освен права по охрана на държавната граница, каквито имаха до момента, наетите на трудов договор в МВР вече ще имат и задължения да извършват "дейности по териториално обслужване на населението".

В новите текстове е уточнено също, че наетите ще могат да заместват полицаи и служители на пожарната.

МВР министърът не можел да изброи всички успехи в борбата с престъпността

Усещането може да е едно, но числата показват друго. Постепенно пада пикът на убийствата, който е от 1991 година. Така вътрешният минис...

С този текст автоматично се заобикалят нормите и изискванията за назначаване на държавни служители в системата на МВР, като наетите по трудови правоотношения ще придобият всички правомощия на служителите в МВР, уточнява OFFNews.

Това отваря и възможността при отсъстващ служител, ангажиран с дейности по охраната на председателството, функциите му да бъдат поети от лица без необходимата квалификация, а това от своя страна поставя под сериозен риск работата на МВР.

Тази възможност до известна степен конкурира по "екстравагантност" искането на военния министър Красимир Каракачанов да включи армията в мероприятията по охраната на председателството, за което дори стана ясно, че били подготвяни законови промени.

Депутатите приеха и възможността в малките населени места до 5000 души да има двама пожарникари. Идеята беше подложена на критика от синдикатите в МВР, които определиха подобно решение като "пробив във вътрешната сигурност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика