Обвиниха гимназия в Ловеч, че дели учениците на бедни и богати

6693
Обвиниха гимназия в Ловеч, че дели учениците на бедни и богати
Снимка: СОУ „Св. Климент Охридски“

СОУ "Св. Климент Охридски" в Ловеч дели ученици в класове на база социален статус и етнически произход. Това съобщи "Движение 21" с мейл до медиите.

Извода направили жители от града, които и подали сигнал до партията. Според сигналите училището приема и разпределя първокласници в паралелки на база на социалния статус и етническия произход на родителите им, пише в сигнал, изпратен до зам.-председателя на Движението Данаил Георгиев.

Съвета на Европа: Училищната сеграция в Европа е една от най-тежките форми на дискриминация

„Училищната сегрегация в Европа е една от най-тежките форми на дискриминация. Много от европейските държави продължават да изкл...

Според жителите на Ловеч тази практика на предварителна селекция на децата и групирането им в два различни класа – един за деца с „добри“ социално положение и произход и друг за деца на социално слаби родители, предимно от ромски етнически произход, се осъществява вече няколко години.

По този повод родители на първокласници са внесли няколко писма в Регионалното управление на образованието към МОН в Ловеч.

"В града е публично известно, че още преди да пристъпят прага на училището децата биват преценявани според социалния статус и етническия произход, а определени родители увещавани в разговори с учители на четири очи и по телефона да записват бъдещите ученици в „българския клас“, се казва в сигнала.

Родителите заявяват, че по време на инициираната от училищното ръководство Лятна академия „Повече заедно“, с цел да направи плавен и приятен прехода от детска градина към училище, времето прекарано с учениците се използва отново за „правилно разпределяне“ на децата в бъдещите паралелки.

КЗД: Етническата дискриминация не е често срещан проблем в България

Подадените за 2016 г. в Комисията за защита от дискриминация жалби и сигнали са 1192, 368 са образуваните преписки, а постановените реш...

"Сбиванията са ежедневие, включително групови саморазправи с участие на по-големи роднини и на родители", се казва в съобщението на "Движение 21".

„С основание гражданите на Ловеч са обезпокоени от средно- и дългосрочните последствия от модела, практикуван в училище „Св. Климент Охридски“. Той възпроизвежда и затвърждава негативните стереотипи и дискриминационни нагласи спрямо различните етноси. Задълбочава проблемите с дефицита на знания и свързаните с тях компетентности, бедния речников запас и недоброто владеене на книжовния български език у учениците от социално слаби и от ромски семейства. В допълнение, обременява с този проблем и попадналите в „грешния“ клас деца от български произход, които са недостатъчно на брой за да послужат като положителен пример и да въведат модел за поведение и общуване, базиран на общоприетите норми, правила и ред. Чрез „малцинствените“ класове в училището, а и в обществената среда на Ловеч, ще се затвърждават агресията и насилието като обичайни прояви в отношенията между хората“, каза зам.-председателят на „Движение 21“, който е родом от Ловеч. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com