По-евтино или по-скъпо парно и топла вода ще плащаме в крайна сметка?

2623
По-евтино или по-скъпо парно и топла вода ще плащаме в крайна сметка?
Снимка: Thinkstock

Цената, която ще плащаме през юли месец, ще е по-висока с 22% спрямо май и юни за топлинната енергия. Тази цена е прогнозна, но тя ще се плаща. Това стана ясно от думите на енергийния експерт Еленко Божков в ефира на сутрешния блок на bTV.

Наричат я прогнозна, защото тя ще се сравнява с истинската цена, която КЕВР определят на природния газ, коментира още Еленко Божков. Цената, която ще заплащат абонатите на "Топлофикация София" например, ще бъде по-висока с 22% и такава ще остане до 2021 г., поясни още експертът.

КЕВР се опълчи на Борисов за парното (ВИДЕО)

Единственото важно нещо, което интересува българите е дали ще плащат повече или по-малко за парно. Не вярвайте на всеки слух или информ...

Единственото важно нещо, което интересува българите, е дали ще плащат повече, или по-малко за парно. Не вярвайте на всеки слух или информация, която достига до вас. Цената средно за страната ще е средно с 14% по-ниска от цената, която плащахте през изминалия зимен период. Това заяви вчера на нарочен брифинг председателят на КЕВР Иван Иванов, който видя в т.нар. фалшиви новини опит "да се предизвиква раздразнение при потребяващите парно". Припомняме, че преди това премиерът Бойко Борисов каза, че не може да има поскъпване и се възмути как е възможно да се прави цена на база прогнозни цени.

Колкото по-бързо се поиска оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов и енергийния министър Теменужка Петкова, винаги ще е късно, коментира още Божков. По думите му това е един абсурд с наредбата за регулираните цени. Заради прогнозната цена, март и април сметките са били по-високи. Ние смятаме за март и април по потреблението, което сме имали миналата година, уточни експертът. В момента кредитираме топлофикациите с това плащане по прогнозно потребление. Сега ще започнем още един път да ги кредитираме, като плащаме по прогнозна цена, каза Божков.

Междувременно енергийният министър Теменужка Петкова се включи по телефона на живо и заяви, че информацията на Еленко Божков е изключително некоректна. Тя припомни, че цената на природния газ е драстично понижена и няма никакво основание да се повишава цената на топлинната енергия.

Всички манипулации, които се опитват да се наложат в обществото, са абсолютно неоснователни, счита още Теменужка Петкова. Тя е убедена, че всеки един от нас ще види какво намаление ще плати. Петкова подчерта, че работата на правителстветото по темата е свършена прекрасно.

Теменужка Петкова: Некоректно е да се говори, че цената на парното ще се увеличи с 20%

"Твърденията, че топлинната енергия ще се повиши са неоснователни". Това обяви в предаването "Лице в лице" по БТВ ресорният министър Те...

В същото време в ефира на Нова телевизия народният представител от ГЕРБ и председател на Енергийната комисия Валентин Николов обясни, че ако досега сме плащали 1000 лв., сега с намалението тази сума ще е 850 лв. Ако беше сметнато само намалението на руския газ, щеше да е 760 лв., но не може да се направи така, защото има една година напред, в която цената на газа не е известна и се прогнозира, отбеляза още Николов.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика