Проф. Банко Банков е носителят на националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“

17302
Проф. Банко Банков е носителят на националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“

Носителят на националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ за цялостно творчество е писателят и белетрист проф. д-р инж. Банко Банков.

Това реши комисията, определена със заповед на кмета, която разгледа всичките седем номинации. Проф. Банков става първият носител на това престижно отличие, връчвано от община Ловеч, съобщават от пресцентъра на общината за кореспондента ни от града.

В края на седмицата Ловеч става сцена на модерни танци

На 12-ти и 13-ти юни в Ловеч ще се проведе за първи път Младежки фестивал за модерни танци „Танцуващо бъдеще“. Организатор ...

Наградата е учредена след решение на общинския съвет през миналата година от община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели в чест на 105-годишнината от рождението на Димитър Димов. Основните й цели са стимулиране на националния литературен процес в духа и идеите на родения в Ловеч писател и драматург и утвърждаване авторитета на града ни като активен културен център. Наградата ще се присъжда на три години, тя представлява грамота и статуетка, изработена от скулптора Спас Дочев.

Конкурса за първото издание община Ловеч обяви още в началото на тази година, постъпиха номинации за Росица Копукова (кандидатурата й е издигната от издателство „Хрикер“ – София), Константин Илиев (в. „Култура“), Богдан Кръстев (фондация „Помощ за борба с престъпността „Св. арх. Михаил“ – София), проф. Банко Банков (Съюз на българските писатели), Пелин Пелинов (издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“ и Съюзът на независимите български писатели) и Панчо Панчев (издателство „Захарий Стоянов“).

Банко Банков ще получи наградата си на тържествена церемония на 25-ти юни (19.00ч.) в Драматичния театър в Ловеч. След награждаването ще видим постановката на Бойко Илиев по романа на Димитър Димов „Поручик Бенц“. Участват Любомир Ковачев, Саня Борисова, Ивайло Захариев, сценография Ренета Стаменова. Входът е свободен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч