Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

10095
Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни
Снимка: iStock/Guliver

"Има няколко лекарства, които се тестват в много големи проучвания в световен мащаб. Това се случва в САЩ, Италия и Франция. Най-големи надежди се възлагат на хининоподобните производни - хлороквин и хидроксихлороквин, но също така и за някои типични антивирусни средства от рода на ремдисивир. От няколко дни има и проучване за лечение със серум от вече оздравели пациенти, прилага се и в няколко китайски болници - т.нар.конвалисцентна плазма. Това не е нова методика, тя се прилага още от 1918г., когато е била огромната грипна епидемия отнела животи по цял свят". Това заяви за възможността скоро да има лекарство срещу коронавирус пред Нова тв един от най-добрите кардиолози у нас проф. Иво Петров.

Той обясни, че в такава критична ситуация се изпробват множество варианти, има търсения. Поради това, че отговорността е много голяма е трудно да се създаде бързо такъв вид лечение.

Първа реакция в САЩ срещу сайт, който лъже, че продава ваксина срещу коронавируса

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че е затворило уебсайт, който твърди, че продава ваксина срещу коронавируса. Това е първия...

Лекарството

"Искам отново да подчертая, че такъв медикамент няма да е панацея. Той ще намалява симптомите при засегнатите пациенти. Няма да е лекарството, което да отговаря, като ключ на ключалка. Такъв вид терапия ще бъде създадена след не по-малко от 2 години", добави проф. Петров.

"Лекарството е чиста монета. Абсолютно. Това е медикамент, който е докалзал 10-тки години своята роля - основно при пациенти с малария и някои автоимунни заболявания. Той облекчава симптомите при вирусни заболявания от типа на  SARS, който е много сходен със сегашния COVID- 19. И затова основните, първоначални търсения засега са за такива медикаменти, които имат установени други индикации, и в момента се търси тяхна индикация за облекчаване на симптомите.", поясни професора.

Тихи носители на зараза

Кои симптоми облекчава: "Намалява температурата, намалява болката, намалява тази възпалителна буря, която е категорично доказана при пациентите в тежко състояние. Т.е. тези, които умират от инфекцията COVID-19, умират с картината на т.нар."Възпалителна буря", т.е. активизират се всички елементи на възпалението, които засягат всички органи. За съж''аление най-често сърцето."

The Guardian: Кога ще има ваксина за коронавируса?

Дори и най-ефективните драконови мерки за борба с разпространенито на коронавируса в най-добрия случай могат само да го забавят. Светов...

Има ли опасности: "Не трябва да се прекалява с дозата. Хининът и хиноиноподобните при някои пациенти, податливи на ритъмни разстройства, увеличават риска от потенциално ритъмно нарушение, особено когато се взимат във висока доза и продължително време. Затова моят апел е такъв тип терапия да се прилага при пациенти с най-малко тежки симптоми и най-важно - в болнични условия.", препоръча професора.

Коя е най-уязвимата група: От статистиката на болниците в Китай става ясно, че най-уязвимата група са хората с сърдечно-съдови болести, а не тези с хронични белодробни инфекции, подчерта професора. Това става ясно, чрез сравнение между оздравелите и починалите - резултатите са: 43% от всички заболели са имали предходни сърдечно-съдови проблеми, в 59% от починалите се установява повреда в миокарда. С такъв проблем оздравелите са едва 7%. Явно миокарда е такава тъкан, която е  податлива на това възпаление и се получава индиректен миокардит или троомбози на артериите на сърцето - различни са сценариите, но фактите са ясни. А уязвими са всички пациенти, които са имунокомпрометирани.'

Руски учени разшифровали пълния геном на коронавируса

Ще може ли България да произвежда откритото лекарство  "България има няколко изключително добри фармацевтични фирми с големи заводи. Предполагам, че производството на тези лекарства ще бъде възможно. В каквъ срок това може да се случи, не знам, каза професорът.

Актуална информация за разпространението на коронавируса

Русия ще тества ваксина срещу новия коронавирус върху порове и примати

Руският Федерален държавен научен център "Вектор" в Новосибирск разработва ваксина срещу новата коронавирусна инфекция, която ще тества...

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com