САЩ и 14 държави от ЕС гонят руски дипломати

3539
САЩ и 14 държави от ЕС гонят руски дипломати
Снимка: Getty images/Guliver

14 страни от ЕС ще изгонят руски дипломати заради скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, отровени с нервно-паралитичен газ в британския град Солсбъри на 4 март. Това заяви във Варна президентът на Европейския съвет Доналд Туск.

"Като пряко продължение на решението на Европейския съвет от миналата седмица да реагира към Русия в обща рамка, вече 14 държави-членки са решили да експулсират руски дипломати", каза Туск на пресконференция.

"Допълнителните мерки, включващи по-нататъшни експулсирания, не трябва да бъдат изключени през следващите дни и седмици", допълни той.

До този ход се стигна, след като британският премиер Тереза Мей се обърна към другите европейски лидери на срещата на високо равнище в Брюксел, за да ги призове да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е виновна. 28-те държави-членки на ЕС излязоха с декларация, че са се съгласили, че е много вероятно Русия да бъде отговорна за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март и наредиха изтеглянето на посланика на блока в Москва.

От външното министерство на Дания определиха броя на набелязаните за изгонване руснаци на 2.

Външните министри на Литва и Полша обявиха, че гонят руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания за случилото се в Солсбъри. „Предадохме на руския посланик нота, че трима руски дипломати са обявени за персона нон грата за дейности, несъпоставими с дипломатическия им статут“, каза литовския външен министър Линас Линкевичус пред АФП.

Полският му колега Яцек Чапутович от своя страна заяви, че „четирима руски дипломати имат срок до полунощ на 3 април да напуснат Полша“.

Германският външен министър пък съобщи, че Берлин е наредил експулсирането на четирима руски дипломати. “След отравянето в Солсбъри Русия все още не е помогнала за изясняване на ситуацията. Не взехме лесно това решение“, заяви Хайко Маас в Туитър.

Така Германия, Франция и Полша досега обявиха, че всяка от тях ще изгони по четирима руски дипломати, Чехия и Литва – по трима, Италия, Дания и Холандия - по двама, а Латвия - един. Също по един руски дипломат ще изгонят Швеция, Финландия, Румъния и Хърватия. Естония пък гони руското военно аташе.

България ще гони руски лица само при заплаха за националната сигурност

България на този етап няма намерение да се присъедини към другите членки на ЕС, които изгониха руски дипломати заради отравянето на бив...

Междувременно и украинският президент Петро Порошенко обяви изгонването на 13 руски дипломати, предаде БГНЕС. В същото време стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил изгонването от страната на 60 души, подозирани като руски шпиони.

Високопоставени служители на американската администрация казаха, че 48 "известни като служители на разузнаването“ от руското консулство в Сиатъл и 12 други от руската мисия към ООН имат 7-дневен срок, за да напуснат Америка. Тръмп също така е наредил руското консулство в Сиатъл да бъде закрито.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа