Вместо да спечели, учителка загуби дело и пари заради 5 см

17789
Вместо да спечели, учителка загуби дело и пари заради 5 см
Снимка: Actualno.com

Пет сантиметра се оказа разстоянието, заради което учителка от Смолян вместо да спечели, загуби съдебно дело и пари.

На 13 юни миналата година около 13 часа учителката от ОУ „Юрий Гагарин“ в областния град с инициали С.А.Г.отишла вобластната болница на свиждане с нейна ученичка, настанена в хирургичното отделение.

Широка лъка - просвета на 200 години

Широка лъка се готви за големи тържества в началото на юни по повод 200 години просветно дело в селото. Това каза за Радио „Фокус...

Влизайки в сградата на болницата от централния вход, се срещнала с майката на момичето и двете завили надясно по коридора на партерния етаж, където са разположени ТЕЛК и спешнотоотделение.

Точно пред алуминиевата врата, която отделя фоайето от коридора на болницата, десният ѝ крак попаднал на счупена плочка отподовата настилка. Падайки, усетила силна болка и невъзможност да стъпи на крака си. В спешна помощ й направили рентгенова снимка, която показала фрактура.

Приели я в отделението по ортопедия и травматология, където на следващия ден я оперирали. Поставили й плака за глезенна фрактура, за което платила 780 лв. Кракът й бил гипсиран. При изписването платила потребителска такса за болничнапомощ в размер на 58 лева.

Стационарното й лечение продължило 15 дни. Изписали пострадалата в болничен за един месец. Известно време ползвала проходилка, а в епикризата й било вписано, че травмата настъпила при падане на улицата.

Впоследствие й било издавано решение от лекарска комисия на два пъти за по един месец временна нетрудоспособност.

17,4 млн. лв. ще струва ГКПП Рудозем-Ксанти

Поръчката за строителство на Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Рудозем – Ксанти и подходен път до него вече е обявена...

Заради претърпените болки и емоционален стрес от преживяната травма и постоянното преживяване на случилото се учителката завела дело срещу МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“.

Тя обвинява лечебното заведение, че като стопанин на тази сграда е трябвало да упражнява надзор върху нея, да я наблюдава и полага грижа.

Оценява имуществените и неимуществените вреди на стойност общо 15 164 лева. От тях 10 хиляди лева са обезщетение заради претърпените болки и страдания, 838 лв. е стойността на поставената плака, 58 лв. е болничният престой, 4160 лева разликата между трудовото възнаграждение и полученото обезщетение, а 108 лв. е лихвата върху тях.

Вместо да получи напълно заслужените обезщетения обаче учителката загуби делото. Загуби и 1602 лева, от които 1152 лв. трябва да плати на адвоката на болницата, а 450 лева – възнаграждение на вещите лица.

Причината е колкото прозаична, толкова и поради липса на информация.

Над 700 хил. лв. лева плати болницата в Смолян за смъртта на дете

Над 700 000 лева е платила областната болница в Смолян за смъртта на 4-годишната Никол Сурчева, която почина в лечебното заведение след...

Счупената мраморна плочка точно пред алуминиевата врата на фоайето не е в имот, който е на МБАЛ – Смолян. Нейната собственост започва 5 сантиметра по-напред – където е настилката от венецианска мозайка.

При приватизацията през 2001 г. кабинетите там са продадени и оттогава са на други частни медицински структури. А фоайето е обща част и принадлежи на всички етажни собственици.

Вещите лица, извършили проверка на мястото на инцидента, установили, че по коридора с венецианска настилка няма неравности. Пред двукрилата врата от алуминиева дограма една от мраморните плочи е с нарушена цялост, като счупената част от нея е запълнена с теракол.

"След като МБАЛ не е собственик на това фоайе или на части от него, то ответникът не дължи и поддържането на техническата изправност и годност - здравина, цялост и равност на плочките на фоайето за нормалното им използване. Следователно не МБАЛ е отговорна да натовари конкретни лица за поддържането на плочките във фоайето", се сочи в решението на Районния съд в Смолян.

Виртуозен хирург върна зрението на мъж, ослепял с едното око от детските години

52-годишен мъж от девинското село Стоманово прогледна с окото, ослепяло в детските му години. Ялдъз Газиев получил травма на десетгодиш...

Вещите лица установили, че част от фоайето и от първия етаж на блок Д са приватизирани от трети лица, а в хода на делото пострадалата не успяла да докаже, че болницата е носител на право на собственост на идеални части от това фоайе.

Поради тази причина Районният съд реши, че исковете са неоснователни и следва да бъдат отхвърлени изцяло.

Осъди учителката да плати на МБАЛ разноски за 1602 лева. Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян