10 храни, които стимулират мозъчната функция

146025
10 храни, които стимулират мозъчната функция
Снимка: Selenogin

Сигурно сте чували фразата „вие сте това, което ядете“. И това твърдение отчасти е вярно. Да,  хората не се трансформират буквално в храната, която приемат, но хранителният избор със сигурност играе важна роля върху цялостното здраве на човека. Но знаете ли, че съществуват някои определени храни, които могат да допринесат не само на здравето на тялото ви, но и да подобрят функцията на мозъка ви?  

Омега-3 мастните киселини например, помагат за изграждането и възстановяването на мозъчните клетки, а антиоксидантите намаляват клетъчния стрес и възпалението, които са свързани със стареенето на мозъка и невродегенеративните разстройства, като болестта на Алцхаймер. Мозъкът се нуждае от определени хранителни вещества, за да остане здрав и да функционира правилно.  Приемането им може да стимулира мозъчната функция и драстично да намали риска от развитие на неврологични проблеми.

Ето някои от най-добрите храни, с които можете на „нахраните“ мозъка си:

1. Горски плодове

Горските плодове съдържат съединения наречени флавоноиди, известни със силния си противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Флавоноидите всъщност са естествените растителни пигменти, които придават на боровинките, ягодите, къпините и малините, техните красиви ярки цветове. Противовъзпалителната функция на флавоноидите намалява риска от преждевременно стареене на мозъка и възникване на невродегенеративни заболявания, а антиоксидантния им ефект подпомага комуникацията между мозъчните клетки. Установено е, че консумацията на две или повече порции горски плодове на седмица, може да забави влошаването на паметта с до две години и половина.

2. Мазна риба

Мазните риби, като сьомга, сардини, скумрия, треска, херинга и езерна пъстърва, съдържат големи количества Омега-3 мастни киселини. Както вече споменахме, Омега-3 е от съществено значение за производството на мозъчни и нервни клетки, а недостигът му може да причини депресия и проблеми със запаметяването. Освен това, Омега-3 са здравословни ненаситени мазнини, които са свързани с по-ниски нива на т.нар. бета-амилоид в кръвта – протеинът, който образува увреждащи плаки в мозъците на хора с болестта на Алцхаймер. Препоръката е да ядете мазна риба поне два пъти седмично, за да поддържате мозъка си в добро състояние.

3. Яйца

Яйцата са богати на витамини от група Б. Витамините от тази група помагат за забавяне на когнитивния спад, а дефицитът им е свързан с възникването на депресия и деменция. Яйцата са изключително богати на хранителното вещество холин. Холинът спомага за комуникацията на невроните, отговорни за настроението и паметта. Затова добавете яйца към менюто си. Те са лесни за приготвяне и са основна съставка на много различни ястия. Само имайте предвид, че почти всички полезни вещества се намират в жълтъка на яйцето.

4. Зеленолистни зеленчуци

Листните зеленчуци, като спанак, маруля, лапад, коприва, листа от цвекло, кейл, рукола и всякакви други видове зелени салати, са пълни с полезни хранителни вещества, които подпомагат мозъчната функция. Те съдържат витамин К, бета каротин (предшественик на витамин А), фолиева киселина и витамин Е. Витамин К и бета каротинът са свързани с подобряване здравето на мозъка, като помагат за предотвратяване на загубата на памет. Увеличаването на приема на листни зеленчуци не е трудно. Опитайте да добавите шепа от тях към любимата си рецепта, да ги приготвите под формата на салата, или да ги прибавите към смути.

5. Ядки

Ядките съдържат здравословни мазнини, антиоксиданти и витамин Е, за които е установено, че са полезни, както за мозъка, така и за сърцето. Те са чудесно допълнение към всеки диетичен режим, но ядките, които допринасят най-много за здравето на мозъка, са орехите. Те съдържат Омега-3 мастни киселини, които допълнително подпомагат мозъчната функция. В сравнение с други ядки, орехите съдържат два пъти повече антиоксиданти. Проучванията сочат, че приемането на около 30 до 60 грама орехи на ден, може да подобри значително когнитивната функция на мозъка.

6. Чай и кафе

Оказва се, че кофеинът в сутрешната ви чаша чай или кафе, може да ви предложи нещо повече от събуждане. И чаят, и кафето съдържат кофеин, който подобрява мозъчната функция, концентрацията и запаметяването. Зеленият чай съдържа също аминокиселината L-теанин, която може да премине кръвно-мозъчната бариера и да увеличи активността на невротрансмитерите.

7. Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни, като хляб, тестени изделия, ечемик, кафяв ориз, овесени ядки и булгур, са богати на витамин Е. Витамин Е е антиоксидант, който предпазва клетките от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали. Изключително важно е да се приема в напреднала възраст, тъй като е в състояние да запази мозъчната функция и да предотврати невродегенерацията.

8. Куркума

Куркумата е ярко жълта подправка, най-често срещана в къри на прах. Тя е силен антиоксидант и има мощно противовъзпалително действие. Куркумата се свързва с подобрена памет, намаляване на депресивните състояния и регенерация на мозъчните клетки.

9. Гинко билоба

В продължение на хиляди години листата от дървото Гинко билоба са се използвали за лечение в китайската медицина. Въпреки, че не е типична храна в наши дни, екстрактът от Гинко билоба е изключително ценна хранителна добавка, която подобрява паметта и концентрацията. Смята се, че най-полезните компоненти на Гинко билоба са флавоноидите, които имат мощни антиоксидантни качества, и терпеноидите, които подпомагат циркулацията на кръв към мозъка и крайниците. Екстрактът от Гинко билоба има доказано благоприятен ефект при проблеми с паметта, раздразнителност, главоболие и шум в ушите, както и при симптоми на деменция.

10. Хранителни добавки

За оптимално здраве на мозъка и мозъчната функция, би било уместно, в допълнение към промените в храненето, да се приемат и някои хранителни добавки. Приемът на витамини Б, Ц, Е, А, магнезий и селен, може да окаже благотворно влияние върху мозъчната функция, особено ако човек има дефицит на някои от тези витамини и минерали.

Но съществуват и друг тип хранителни добавки, които действат комплексно и доказано подобряват функцията на мозъка. Selenogin Super например, съдържа коктейл от цитиколин, Гинко билоба,  витамини Б5, Б7 и селен. Цитиколинът спомага за правилното предаване на импулси по невроните и подпомага забавянето на свързваните с възрастта когнитивни нарушения. В комбинация с останалите съставки, цитиколинът в Selenogin Super, действа благоприятно на различни нива - подобрявайки паметта, концентрацията, способността за вземане на решения, логическото мислене, възприятията, както и познавателните, речевите и мисловните способности.

Както сами видяхте, не е толкова трудно да се погрижите за здравето на мозъка си. Храненето и приемът на подходящите хранителни добавки са в състояние драстично да повишат паметта и концентрацията ви. Не само възрастните, но и младите активни хора с напрегнато ежедневие, имат от нужда от допълнителна грижа за мозъка. А с профилактиката на невродегенеративните заболявания е добре да се започне отрано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com