10 неподозирани приложения на кислородната вода

16900
10 неподозирани приложения на кислородната вода
Снимка: iStock/Guliver

Кислородната вода, известна още като водороден перкоксид, е смятан за един от най-ефективните дезинфектанти за рани и помещения и се използва масово в болниците, медицинските центрове и аптеките. Тя унищожава болестотворни микроорганизми чрез бърз окислителен процес съпроводен с отделяне на умерено количество топлина. Считана е за едно от щадящите кожата, сравнително безопасни дезинфекциращи средства. Тук ще споделим 10 приложения на веществото в нашето домакинство и ежедневен бит.

Лош дъх

Този проблем причинява определено неудобство в интимните взаимоотношения и социалните контакти и може да предизвика изненадващо много дребни спречквания с близките ви. За да го оправите, промивайте веднъж седмично устната кухина с кислородна вода, като си правите гаргара. Освен отстраняването на лошия дъх, този навик ще ви помогне да се сдобиете с бели зъби и блестяща усмивка като от рекламите за зъбни пасти.

Ранички в устата

Те предизвикват болка и дискомфорт при хранене, общуване, пиене на течности, миене на зъби и други ежедневни действия. Този проблем може да бъде много упорит и често е свързан с евентуален недостиг на витамин C и витамините от група B в организма. Препоръчително е при редовна поява на проблема да приемат редовно изброените витаминни добавки. Като допълнение към тях можете да смесвате вода с водороден пероксид и да промивате устата си няколко пъти на ден. Усещането е неприятно, ала за няколко дена помага на раничките да се затворят и да се избавите от упорития проблем.

Акне

Кислородната вода е успешна при лечението на упорито акне. Нанесете малко от нея върху памучен тампон и третирайте пъпките. Осъществявайте тази процедура редовно, за да намалите броя на пъпките и силата на кожното възпаление.

Гъбички на краката

Със своето антибактериално действие кислородната вода е ефективно средство против гъбички. След измиване на краката си залейте засегнатите места с водороден пероксид, а после подсушете, без да отмивате веществото. Дългосрочното третиране води до премахване на упоритите гъбички.

Петна от лак

Лаковете често оставят неприятни петна върху повърхността на нокътя след отстраняването си. За да третирате тези остатъци, можете да ги изтъркате с кислородна вода, докато ги премахнете.

Светли кичури

Ако желаете да постигнете изсветляване на определени кичури в косата си, без да я изгарят с боя и силен окислител, на помощ идва един естествен окислител. Смесете вода с водороден пероксид в равни количества в шише с пулверизаторен накрайник и напръскайте желаните места, докато косата ви е мокра след баня. След това подсушете, без да отмивате веществото. След упорито третиране напръсканите кичури изсветляват по естествен начин.

Почистване и дезинфекция

Голямо шише с кислородна вода може да бъде използвано за почистване на стъклени плоскости в домовете ни. При нужда от сериозна дезинфекция на дъската за рязане в кухнята, можете да я дезинфекцирате с водороден пероксид. След измиването й с вода и веро полейте я с веществото, оставете го да подейства няколко минути и облейте с топла вода.

Загорели съдове в кухнята

Това е хитър начин да се справите с почистването на загорели домакински съдове, без да повредите повърхността им с тел. Смесете водороден пероксид и сода за хляб, докато се получи паста. Покрийте с нея загорелите съдове и я оставете да действа няколко минути. След това ги облейте с топла вода.

Петна по бялото пране

Особено проблемни при белите дрехи се явяват областта на подмишниците и яката, по които често се образуват неприятни жълтеникави петна. Нанесете върху тях кислородна вода и я оставете да действа няколко минути. След това изперете дрехите в пералнята. Изключително ефективен метод.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com