10 ползи от кимиона за здравето

10208
10 ползи от кимиона за здравето
Снимка: iStock

Семената от кимион са известни като неразделна съставка в кухните, използвани като традиционна медицина от дълго време, но трябва да се направят изследвания за неговите терапевтични ползи. Проведени са много съвременни изследвания, в които е доказано, че кимионът е полезен за храносмилането, предотвратяването на диабет, подобряването на добрия холестерол в кръвта, отделянето на излишни мазнини и т.н. Също така е известно, че има достатъчно количество желязо и антиоксиданти. В тази статия ще ви разкажем за 10 мощни ползи за здравето от консумацията на кимион:

· Намаляване на мазнините: В много клинични проучвания е доказано, че приемането на семена от кимион с извара е полезно при загуба на тегло, размер на талията и телесни мазнини. В проучването също така е установено, че тези, които са използвали кимион, са имали понижено ниво на инсулин.

· Предотвратява хранителни отравяния: Яденето на кимион намалява риска от свързани с храната бактериални инфекции. Той също така съдържа съединение, което се нарича мегаломицин, което се свързва с антибиотични свойства.

· Противовъзпалителни свойства: В няколко изследвания е доказано, че приемането на семена от кимион помага в борбата с възпалението.

Каква е разликата между кимион и ким и как да ги използвате

· Намалява зависимостта от наркотици: Зависимостта от наркотици се превръща в тревожна ситуация в целия свят. Употребата на кимион помага за намаляване на симптомите на пристрастяване.

· Поддържане на здравословенни нива на холестерол: Научно базирани изследвания потвърждават, че приемането на екстракт от кимион помага за намаляване на лошия LDL холестерол. Също така се наблюдава, че тези, които са използвали екстракт от кимион, също са имали по-високи нива на липопротеини с висока плътност или добър холестерол.

· Добър източник на желязо: Една чаена лъжичка кимион съдържа около 1,4 mg желязо. По този начин е добре за децата, а жените, както в случая с дамите, червените кръвни клетки трябва да бъдат заменени поради менструация.

· Подпомага храносмилането: Екстрактът от кимион повишава активността на храносмилателните ензими, които са за гладко храносмилане и предотвратяват запек. Освен това осигурява отделянето на жлъчен сок, който е полезен и за храносмилането.

Ястията, към които задължително да добавим КИМИОН

· Помага за превенция на диабета: В проучване през 2017 г. е потвърдено, че приемането на екстракт от кимион значително намалява нивата на захарта в кръвта и също така показва подобрения в инсулиновата резистентност.

· Лекува синдром на раздразнените черва: Ако екстрактът или маслото от кимион се използва редовно за период от един месец, е потвърдено, че значително намалява болката в стомаха и подуването на корема и също така предотвратява запека.

· Помага при загуба на паметта: Проведено е проучване при мишки, при което е установено, че използването на екстракт от кимион е полезно за придобиване на памет.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com